Hősök napi megemlékezés

2019. július 18. | Szerző: Haller Erzsébet
Témakör: Közélet | Település: Simaság
Hősök napi megemlékezés

A magyar hősök emlékünnepének története IV. Károlynak, az utolsó magyar királynak a kezdeményezéséig nyúlik vissza.

Az uralkodó arra kötelezett minden magyar települést, hogy katonahőseinek méltó emléket állítson. 1925-ben az akkori honvédelmi miniszter, Csáky Károly nyilvánította a magyar hősök emlékünnepévé május utolsó vasárnapját. Településünkön az I. világháborús emlékművet 1934-ben állíttatta a Levente Egyesület. Ezen 29 név szerepelt, ők valamennyien az olasz és orosz frontokon vesztették életüket. A II. világháború után újabb 21 név került az emlékműre. Ezen, a harctereken elesett katonák nevei mellé, felkerültek a holocaust poklában elpusztított zsidó honfitársaink nevei is. 1945-től elmaradtak a hivatalos megemlékezések, a kommunista érában nemhogy emlékezni, de még beszélni sem volt ildomos a háborúkról, a hősökről. A rendszerváltozás után lehetett újra nyilvánosan emlékezni rájuk. A 2001-ben elfogadott LXIII. törvény kibővítette a kört a háborús hősök mellett a civil áldozatokra is. Idén két helyszínen, a templomtéri emlékműnél és a temetői emlékhelyen, vitéz Horváth Sándor emléktáblájánál is emlékeztünk. Az ünnepi beszédeket Molnár László polgármester és Simon Dániel tanár mondta. Két tehetséges helyi fiatal, Koloszár Vivi és Reichardt Kitti pedig szívszorító háborús verseket szavalt. A megemlékezés koszorúzással és a Szózat közös eléneklésével zárult.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek
Kiemelt cikkek a témában
2019. november 18. hétfő • Jenő
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Tök Jó Napunk voltHa Tök Jó Nap, akkor már szinte biztos, hogy esik az eső is, és ez most sem volt másképp. De a versenyző csapatok kedvét ez cseppet sem szegte. Gyorsan sátrakat állítottak, nagy ernyőket tettek e kondérok fölé, és kezdődhetett is a jó hangulatú főzőverseny.
Mobilitási nap NemesládonybanA tavalyihoz hasonlóan idén is részt vett Nemesládony a mobilitási pályázaton, melyen ötszázezer forintot nyert. Az összeget sportszerek vásárlására fordították. További kerékpárokkal, trambulinnal, labdákkal, fittball-labdákkal, súlyzókkal, rollerekkel, dartssal, röplabda hálóval és még nagyon sok hasznos eszközzel gazdagodott az Önkormányzat, és ezáltal a falu lakói.
Köszönet
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online