Epizód a csepregi temetőben: mécsesek

2017. május 19. | Szerző: Balogh Jánosné Horváth Terézia
Témakör: Közélet | Település: Csepreg
Epizód a csepregi temetőben: mécsesek

Az idei Dr. Csepregi Horváth János Napok iskolai rendezvénysorozat keretében egy kegyeleti epizódot, mécsesgyújtást rendeztek.

Az intézmény névadója, dr. Csepregi Horváth János 1945-ben Budapesten hunyt el. Sírhelye védett a Fiumei Úti Sírkertben, hiszen jelentős szerepe volt 1900 körül a hazai kisiparosok fogyasztási- és értékesítési szövetkezetekbe tömörítésében, munkásságáért nemességet is nyert. Szülei viszont itt nyugszanak, tiszteletet adtunk nekik is. Február 27-én délután, az iskola aulájában rendezett ünnepélyes megnyitó után egy szűkebb kör a programot a temetőben folytatta, a névadó szüleinek kissé „patinás" sírjánál. Mostanáig csak kevesen tudtuk, hogy kik voltak azok, akiknek a nevét a sírkőbe vésték. A szülők közül a csepregi csizmadia-földműves családból származó (csói) Horváth Jánost már 1881-ben, az elmagyarosodott zsirai horvát Ragasits Rozáliát pedig 28 év özvegység után 1919-ben temették ebbe a sírba. 1962 óta egyik unokájuk, József fia, Sándor, majd 1966 óta az ő lánya, Margit is itt nyugszik.
Köszönet illeti mindazokat, akik közreműködtek az emlékhely-látogatás méltó körülményeinek megteremtéséhez és azokat, akik a sír köré gyűltek.

Balogh Jánosné Horváth Terézia, Budapest

 

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kiemelt cikkek a témában
2018. január 22. hétfő • Vince
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Adomány a szebb karácsonyértAz ünnep közeledtével fontos, hogy gondoljunk a nehézségekkel küzdő családokra, idős, beteg emberekre is, akiknek nem lehet teljes a karácsonyuk.
Tettre készen 125 éve EgyházasfalubanNevezetes dátum marad községünk Önkéntes Tűzoltó Egyesületének életében november harmadik szombatja, amikor volt csapattársaik, s a meghívott vendégek gyűrűjében teljes létszámban és díszes egyenruhában sorakozott fel a jelenlegi aktív tagság, hogy a kezdetekre visszaemlékezve fejet hajtsanak az alapító elődök, és 125 év példás múltja előtt.
Püspöki áldás. Felszentelték a répceszentgyörgyi ravatalozót (képgaléria)
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online