Epizód a csepregi temetőben: mécsesek

2017. május 19. | Szerző: Balogh Jánosné Horváth Terézia
Témakör: Közélet | Település: Csepreg
Epizód a csepregi temetőben: mécsesek

Az idei Dr. Csepregi Horváth János Napok iskolai rendezvénysorozat keretében egy kegyeleti epizódot, mécsesgyújtást rendeztek.

Az intézmény névadója, dr. Csepregi Horváth János 1945-ben Budapesten hunyt el. Sírhelye védett a Fiumei Úti Sírkertben, hiszen jelentős szerepe volt 1900 körül a hazai kisiparosok fogyasztási- és értékesítési szövetkezetekbe tömörítésében, munkásságáért nemességet is nyert. Szülei viszont itt nyugszanak, tiszteletet adtunk nekik is. Február 27-én délután, az iskola aulájában rendezett ünnepélyes megnyitó után egy szűkebb kör a programot a temetőben folytatta, a névadó szüleinek kissé „patinás" sírjánál. Mostanáig csak kevesen tudtuk, hogy kik voltak azok, akiknek a nevét a sírkőbe vésték. A szülők közül a csepregi csizmadia-földműves családból származó (csói) Horváth Jánost már 1881-ben, az elmagyarosodott zsirai horvát Ragasits Rozáliát pedig 28 év özvegység után 1919-ben temették ebbe a sírba. 1962 óta egyik unokájuk, József fia, Sándor, majd 1966 óta az ő lánya, Margit is itt nyugszik.
Köszönet illeti mindazokat, akik közreműködtek az emlékhely-látogatás méltó körülményeinek megteremtéséhez és azokat, akik a sír köré gyűltek.

Balogh Jánosné Horváth Terézia, Budapest

 

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kiemelt cikkek a témában
2018. április 19. csütörtök • Emma
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Tavaszköszöntő TompaládonybanA hagyományokhoz híven idén is megrendezésre került tavaszváró rendezvényünk. Március 17-én, szombaton próbáltuk előcsalogatni a kikeletet, amit csak a színfalak mögött sikerült megvalósítani, hisz az időjárás ezen a napon, igazán zord arcát mutatta.
Köszöntötték a csepregi Borbarát HölgyeketA Nemzetközi Nőnap 1917 óta /Magyarországon 1948 óta/ állandósított dátuma március 8. Ezen a napon vagy ennek táján a férfiak köszöntik a nőket. Ez a szokás máig is él, sőt olyan közösségekben is gyakorolják, mint a csepregi Hegyközség és a csepregi Borbarát Hölgyek Egyesülete.
Egy sikeres nap jókedvben, bőségbenÉlményekkel gazdagon térhetett haza a csepregi csapat szombaton, jó hangulatban zajlott ugyanis az V. Térségi Böllérverseny Lukácsházán.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online