Csicsókázás Tömördön

2018. március 23. | Szerző: Kissné
Témakör: Közélet | Település: Tömörd
Csicsókázás Tömördön

Érdekes jelenséggel találkozhatott az idegen, aki február 10-én Tömördön járt… De a falubeliek számára már megszokott farsang végén, hogy a fiúk lányoknak, a lányok fiúknak öltözve, csoportba verődve, kezükben főzőkanállal és kosárral járják a falut, s dobszó mellett énekelték:

„Már én többet, már én többet,
csicsó gyerek nem leszek.
Kalapomba, kalapomba
kakastollat nem teszek,
mert a kakas kiki kukorékol hajnalba,
Csicsó gyerek hol jártál az éjszaka?

A tömördi dombtetőn integet a szeretőm,
fehér kendőt lobogtat,
engem oda csalogat,
találok én szeretöt,
minden ujjamra kettőt.

Zölderdőbe jártam,
Virágok között.
Ott láttam egy kislányt,
koszorut kötött.
Mondtam neki, hogy te kis aranyos!
Akkor szép a kislány, mikor takaros."

Minden házba bementek, táncba vitték a férfiakat, a nőket és a gyerekeket egyaránt. Táncolni kellett az idegeneknek is, ha találkoztak velük. A maskarások főzőkanállal egyet-kettőt „ütöttek" a partner ruhájára, ez azt jelentette, hogy elűzik a gonosz szellemeket, jöhet a tavasz, a megújulás. A böjt kezdete előtt mindenkiről levették a rontást és elkergették a rossz szellemeket. A kosárba pedig a kapott jutalmat helyezték, legtöbbször friss tojást.
Eredetileg legényavató is volt ez az ünnep, és három napig tartott: vasárnap délutántól hétfő hajnalig, kedden pedig éjfélig tartott a bál. Helyi zenészek húzták a talpalávalót, akik eredetileg mezőgazdasággal foglalkoztak, de tehetségükkel elődeiktől megtanulták a zenélést. Harmonika, nagybőgő, cimbalom, dob és egyéb fúvós hangszer hangja kísérte az énekeket.
Köszönjük a hagyomány ápolását és átadását!

 

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kiemelt cikkek a témában
2019. július 23. kedd • Lenke
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Hősök napi megemlékezésA magyar hősök emlékünnepének története IV. Károlynak, az utolsó magyar királynak a kezdeményezéséig nyúlik vissza.
Elkezdődött a 14. Gyógybor napok Bükön (fotógaléria)
Családi Nap Völcsejen2019. június 22-én került megrendezésre Völcsejen a hagyományos Családi Nap. Színes program várta az odalátogatókat: kézműves foglalkoztató, ugráló vár, homokkép készítés, helyi termelő termékeinek kóstolása, lovaglási lehetőség és tombolasorsolás.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online