Büszkeségpont Zsirán

2017. május 19. | Szerző: N. P. Kati
Témakör: Közélet | Település: Zsira
Büszkeségpont Zsirán

A tavalyi év folyamán az 1956-os Emlékbizottság megbízásából a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pályázatot írt ki több kategóriában is, a forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának méltó megünneplésére.

Zsira Község Önkormányzata két kategóriában pályázott. A Sinkovits Imre pályázatban az évforduló napján tartott ünnepségre nyertek 500000 forintot. Ez az ünnepség a tavalyi évben a magyar-osztrák határon került megrendezésre, és az évfordulót valóban különleges ünneppé tette, ahol együtt emlékezett magyar és osztrák, fiatal és idősebb és nem utolsó sorban a kortanúk.
A másik pályázaton, mely a Büszkeségpontok elnevezést kapta, a település 1000000 forint támogatást kapott. Ennek keretében megújult a már meglévő emlékmű és környéke. A tönkrement növényzet helyett új cserjék, virágok kerültek kiültetésre. A parkoló a rendezvényre már új kavicságyat kapott, készült egy tábla az emlékmű mellé. Virágtartók és hulladékgyűjtő is került ide.
Az elvégzett munkákkal megszépült ez az emlékhely, valóban az emlékezés helye lehet, az idelátogató turisták pedig a tábla segítségével rövid tájékoztatást kaphatnak arról, hogy mi is történt 1956-ban Magyarországon.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kiemelt cikkek a témában
2017. november 19. vasárnap • Erzsébet
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Erdőn, hegyen keresztül – Avartaposó túra az AlpokaljánA csepregi szőlőhegybe és erdőbe invitálta egy kis gyaloglásra Tóth Marcell túraszervező október 21-ére a természet szerelmeseit, a szép környezetre vágyókat.
FalukirándulásAz idei évben újdonságként a simasági önkormányzat kirándulásra invitálta a falu lakóit. A tervben a keszthelyi Festetics-kastély megtekintése, és egy szigligeti pince vacsorával és borkóstolóval egybekötött látogatása szerepelt.
Őszi rendezvények ZsiránAz őszi időszakban három program is volt Zsirán. Szeptember utolsó napján a nyugdíjasok indultak kirándulni Révfülöpre, ahová az ottani nyugdíjas klub tagjai hívták meg a csapatot.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online