Gazda állás

Az ima, szeretet és a megértés a hosszú élet titka

2017. május 11.
Témakör: Közélet | Település: Csepreg
Az ima, szeretet és a megértés a hosszú élet titka

Csepreg – Vlasich Krisztián polgármester virágcsokorral és csokoládéval látogatott meg egy mindig derűs, nyugodt természetű, mosolygós, jókedvű idős hölgyet. Az apropó nem volt más, mint dr. Köleséri Imréné 90. születésnapja.

Meghatódva fogadta a szép korú hölgy a polgármestert, elérzékenyült az ajándékok láttán. Rögtön marasztalta is a település első emberét, s a beszélgetés során gyorsan előkerültek az emlékek, s így pár momentumot is megosztott a jelenlévőkkel az életéből. Kiderült, hogy Sári néni 1927. április 22-én született Káldon, szülei második gyermekeként. Nővére hamar Svédországba került, a mai napig ott él, egyetlen húga sajnos már nem él. Szülei sokat betegeskedtek, ezért egyedüli otthon maradt gyermekként sok feladat hárult rá. Sopronba járt gimnáziumba, mintadiák volt, lehetősége nyílt nyelveket és táncot is tanulni. Kevesen tudják róla, de csinos, fiatal hölgyként kétszer is megválasztották a Füredi Anna bál szépének.
Elmondta azt is, hogy a szülői házukat 1897-ben olasz építők készítették, gyönyörű belső építészeti elemekkel, igazi kastély volt. A háború után azonban az épületet államosították, jelenleg patikaként működik. A házhoz akkoriban tartozott egy nap park, szökőkúttal és teniszpályával. Télen ezt a teniszpályát felengedték vízzel és azon korcsolyáztak. A park mára sajnos már nincs meg, feldarabolták, utcát nyitottak a közepén. Sári néni, bár 90 éves, tervei vannak a jövőre nézve: szeretné megnézni gyermekkorának helyszínét.
Vlasich Krisztián polgármester és Szarka Anikó, a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság elnöke nagy megtiszteltetésen részesült. Sári néni ugyanis elővette a féltve őrzött kincseit, a régi fényképeket, képeslapokat, verseket, leveleket, megsárgult virágokat. Elárulta azt is, hogy egykor sok udvarlóval büszkélkedhetett. A nagy szerelem azonban 1950-ben toppant be életébe, Köleséri Imre, akihez egy évvel később férjhez is ment. Soha nem veszekedtek, egy gyermekük született, de minden egyes megélt boldog percért hálás a sorsnak.
A kérdésre, hogy mi a hosszú élet titka, így felelt: az ima, a jókedv, a derű, a nyugalom, szeretet és a megértés.
A polgármester és a bizottsági elnök megköszönte az együtt töltött tartalmas időt, mindketten úgy érezték, hogy bár ők hoztak ajándékot, mégis ők többet kaptak: útravalót egy sokat látott asszonytól. Ezúton is kívánnak neki nagyon jó egészséget és sok, boldog esztendőt!
Fotó Kóbor Károly

 

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek
Kiemelt cikkek a témában