25 évvel ezelőtt…

2017. november 8.
Témakör: Közélet | Település: Horvátzsidány
25 évvel ezelőtt…

25 évvel ezelőtt, a horvát-szerb háború idején, Horvátzsidány horvátországi menekülteket fogadott be.

A Máltai Szeretetszolgálaton keresztül jelentkezett menedékadásra három környékbeli falu, Peresznye, Ólmod, Horvátzsidány. Falunkba egy busznyi diák, pontosabban egy egész osztály érkezett egy eszéki általános iskolából. A diákok szüleik nélkül érkeztek, néhány tanár kíséretében, akik a jó pár hónapnyi itt tartózkodásuk alatt próbálták, a körülményekhez képest a legmegfelelőbben folytatni a gyerekek tanítását. Mind a tanárok, mind a gyerekek helyi lakosoknál, családoknál kaptak szállást ez idő alatt.
Horvátzsidány Nemzetiségi Önkormányzata negyed évszázad elteltével találkozót szervezett az akkor menekülő gyermekek, tanárok és a menedéket adó családok részére. Az akkori gyerekek ma már felnőtt emberek és családjaik vannak, akiket a találkozóra magukkal hoztak.
2017. szeptember 30-án, szombaton érkeztek a nagy izgalommal várt vendégek. Sokukkal a családok a mai napig tartják a kapcsolatot, de voltak olyanok, akiknél ez a kapcsolat időközben megszakadt, viszont az első találkozás pillanatában az emlékek, az ismerős arcok hirtelen felélénkültek mindenkiben. A vendégeket a hosszú utazás után közös ebéddel várták a helyiek az Öregek otthona épületében, mialatt hosszasan beszélgettek, emlékeket idéztek a régi ismerősök. A délután folyamán a helyi csoportok egy kis kultur műsorral készültek a vendégeknek, bebizonyítva azt is, hogy még mindig ápolják anyanyelvüket, horvát kultúrájukat, hagyományaikat, ezt pedig egy élőzenés, beszélgetős est következett.
A vendégek most is családoknál kaptak szállást, sokukat ugyanaz a család látta vendégül, mint annak idején.
Másnap, vasárnap a helyiekkel együtt, a horvát vendégek részt vettek a szent misén, ahol Dumovits atya külön köszöntötte az érkezőket és maga is megosztotta személyes emlékeit a jelenlévőkkel. Közös ebéd és ismét hosszas beszélgetés után vendégeinktől búcsút vettünk, de nem örökre, ugyanis ők már szervezik az újabb találkozót, de ezúttal Eszéken.

Steiner Mirjana

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek
Kiemelt cikkek a témában
2018. január 20. szombat • Sebestyén
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Adomány a szebb karácsonyértAz ünnep közeledtével fontos, hogy gondoljunk a nehézségekkel küzdő családokra, idős, beteg emberekre is, akiknek nem lehet teljes a karácsonyuk.
Tettre készen 125 éve EgyházasfalubanNevezetes dátum marad községünk Önkéntes Tűzoltó Egyesületének életében november harmadik szombatja, amikor volt csapattársaik, s a meghívott vendégek gyűrűjében teljes létszámban és díszes egyenruhában sorakozott fel a jelenlegi aktív tagság, hogy a kezdetekre visszaemlékezve fejet hajtsanak az alapító elődök, és 125 év példás múltja előtt.
Püspöki áldás. Felszentelték a répceszentgyörgyi ravatalozót (képgaléria)
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online