HATÁRTALANUL megszerettük Erdélyt!

2016. július 1. | Szerző: Bse, bserika
Témakör: Iskola | Település: Bük
HATÁRTALANUL megszerettük Erdélyt!

A Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola és Szakiskola 27 fő 7. évfolyamos tanulója, és 4 fő kísérő pedagógusa 2016. június 1-4. között a HATÁRTALANUL! pályázat keretében egy felejthetetlen erdélyi tanulmányi ki-ránduláson vett részt.

Az utazást megelőző előkészítő foglalkozáson és fakultatív témanapon csoportokat alkotva ismerkedtünk meg Er-dély történelmével, történelmi helyeivel, földrajzi jellegzetességeivel, természeti kincseivel, a határon túli magyar-ság értékeivel, hagyományaival, a meglátogatandó terület - Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Máréfalva, Homoródfürdő, Csíksomlyó, Madéfalva, Gyergyószentmiklós, Gyilkos-tó, Békás-szoros, Farkaslaka, Korond, Parajd - nevezetességeivel, múltjával és jelenével.
Első nap hosszú buszozás után érkeztünk Bihar megye központjába, Nagyváradra, ahol megtekintettük a római katolikus bazilikát, amely Románia legnagyobb barokk stílusban épült temploma. Itt található Szent László hermája, amely koponyájának egy darabját őrzi.
Ezután a kincses Kolozsvárra vitt az utunk. Hunyadi Mátyás és Bocskai István szülőházának megtekintése után a Szent Mihály székesegyház, Mátyás király szobra, a Farkas utcai református templom majd a híres Házsongárdi temető (nyulak kertje) következett. Felkerestük volt nagyjaink Kós Károly, Apáczai Csere János és Reményik Sán-dor sírjait. Az emlékezés koszorúját Dsida Jenő sírjánál helyeztük el.
Délután Erdély hatodik legnagyobb városával, Marosvásárhellyel ismerkedtünk meg. Térkép segítségével, csoportokat alkotva felkerestük a Közigazgatási Palotát, a Kultúrpalotát, a Bolyai-líceumot, a Teleki Tékát. Bolyai Farkas és fia, Bolyai János szobránál felelevenítettük a két nagy matematikus életét és munkásságát. Este 10 órára érkeztünk meg szálláshelyünkre, Oroszhegyre, ahol vendéglátóink finom kaláccsal, majd a szállás elfoglalása után vacsorával vártak bennünket.
Másnap délelőtt nagy szeretettel fogadtak bennünket az oroszhegyi Általános Iskola 7. osztályos diákjai, akikkel ott tartózkodásunk alatt több közös programot is szerveztünk. Bár rövid időt töltöttünk együtt, mégis sikerült barátságot kötni velük.
Az iskola meglátogatása után felkerestük a Böjte Csaba által létrehozott árvaházat, ahol megtapasztalhattuk a má-sokon való segítés örömét, megismerhettünk szomorú gyermeki sorsokat. Támogatóink jóvoltából sok ajándékot és tartós élelmiszert vittünk számukra, amit nagy örömmel és szeretettel fogadtak.
Délutáni programunk első állomása Székelyudvarhely volt, ahol az egykori református kollégium előtt, amely ma a Benedek Elek Tanítóképző, egy előzőleg feldolgozott mese dramatizálásával megidéztük a híres Mesemondó em-lékét. A városban sétálva megtekintettük az Ortodox templomot, a Tamási Áron Gimnáziumot és a városházát. Az Emlékezés Parkjában, amelyet a város központjában alakítottak ki, társainktól rövid ismertetőt hallottunk arról a 13 történelmi és közéleti személyiségről, akiknek a bronz szobrát itt helyezték el.
Utunk következő állomásához közeledve a buszon idegenvezetőnk mesélt, Orbán Balázs életéről és munkásságáról. Szejkefürdőn felmentünk a sírjához, majd koszorúzással róttuk le kegyeletünket a legnagyobb székely előtt.
Este már nagyon vártuk, hogy újra találkozhassunk az oroszhegyi iskolásokkal és folytathassuk az ismerkedést, beszélgetést. Tanáruk és kántoruk segítségével megismerkedtünk a helyi fiatalok népdalaival, hagyományaival és a népviseletükkel, mi pedig osztályfőnökünk jóvoltából vasi népdalokat tanítottunk nekik. Az estét táncházzal zártuk.
Kirándulásunk harmadik napján ellátogattunk Máréfalvára, ahol megtekintettük a műemlék jellegű székelykapukat. A rajtuk lévő feliratokat igyekeztünk lejegyzetelni. Számunkra a legkedvesebb idézet a következő volt: „Áldás a bejövőre, béke a kimenőre."
Ezután Homoródfürdő felé vettük az irányt, ahol a gyógyító hatású borvízforrást kerestük fel. A borvíz a gyomor-nyálkahártya-gyulladást, máj- és epebántalmakat, illetve szív-és érrendszeri megbetegedéseket hivatott megszün-tetni.
Csíksomlyón, amely a székely művelődés, a szellemi élet, a katolikus hitélet fellegvára megcsodáltuk a kegytemp-lomot, megérintettük a 2,27 m magas Szűz Mária szobor jobb lábát.
Madéfalván egy diáktársunk segítségével felidéztük az 1764. évi vérengzést, majd megkoszorúztuk az 1905. októ-ber 8-án felavatott emlékművet és elénekeltük a székely himnuszt.
Délután a Gyilkos-tó partján pihentünk meg, ahol ínycsiklandó erdélyi kürtőskalács majszolása közben gyönyör-ködtünk a varázslatosan szép tájban. A Békás-szoros lélegzetelállító sziklafalai tövében sétálgattunk, fényképezkedtünk, és a gyors sodrású Békás-patak haragos habjaiban gyönyörködtünk. Az időjárás ellenére is kel-lemes élmény volt mindannyiunk számára.
Vacsora után a helyi általános iskolásokkal közösen emlékeztünk meg a Nemzeti összetartozás napjáról. Nagy öröm volt számunkra, hogy műsorunkat nagy szeretettel fogadták a helyiek és meghatódva hallgatták. Úgy érezzük, sikerült egy kis hidat építeni közénk.
4-én reggel szomorúan búcsúztunk vendéglátóinktól, s hazafelé indultunk.
Utolsó napunk is bővelkedett látnivalókban. Farkaslakán megemlékeztünk Tamási Áronról, az Ábel trilógia írójáról és megkoszorúztuk sírját. A trianoni emlékműnél elénekeltük a Szózatot.
Ezután Korond felé vettük az irányt, ahol egy fazekasműhelybe látogattunk el, ahol megismerkedhettünk a fazekasság rejtelmeivel és csodaszép ajándékokat vásároltunk.
Erdélyi utazásunk utolsó állomása Parajd, a híres sóbánya volt. Először egy autóbusz, majd 245 falépcső vitt le a sóbánya 402 m mélyen elterülő, hatalmas méreteket öltő termeibe, ahol egy állandó kiállítás a „székely só" történetével ismertetett meg bennünket. Sokan a bánya gyógyhatású levegője miatt tartózkodnak a mélyben, de számukra is, akárcsak számunkra gyorsan teltek lenn a percek, mert a kiállítás mellett hatalmas méretű kalandpark, játszóterek, pingpongasztal, kis kápolna, büfék, ajándékboltok segítik a kikapcsolódást.
Innen már hazafelé vettük az irányt. Az éjszakai órákban értünk haza Bükre, ahol szeretett családtagjaink vártak bennünket.
Kísérő pedagógusaink felejthetetlen élményt ígértek az utazás előtt, s igazuk lett. A buszon elhangzott számtalan kiselőadásból és idegenvezetőnk jóvoltából sok-sok információval gazdagodtunk. Lenyűgözött minket a székely emberek őszinte közvetlensége, felénk áradó szeretete, ízes beszéde. Megtapasztalhattuk, valóban féltve őrzik anyanyelvüket, hagyományaikat, ünnepeiket, népviseletüket, természeti kincseiket.
Örök emlék marad mindannyiunk számára ez a csodálatos négy nap Erdélyben!
Köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnek, hogy 939 000 forinttal támogatta utazásunkat.
a büki 7. évfolyam diákjai és osztályfőnökei

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek
Kiemelt cikkek a témában
2019. május 26. vasárnap • Fülöp
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Barangolás a Felvidéken  Határtalanul barangolni, határainkon kívül a Himnuszt méltósággal elszavalni, nemzeti színű szalagot kötni egy igaz ember méltó sírhelyén, a Csitári hegyek alatt énekelni, s koszorút hagyni Kodály emlékére…lélekemelő pillanatok, melyek mély nyomot hagyva formálják az embert.
Napelemekkel fejlesztették a tornatermetHajrá Csepreg - közös felkiáltással zárult az április 3-án megtartott átadóünnepség, diákok, tanárok, vezetők örültek együtt az újabb fejlesztési mérföldkőnek. Sokak elkötelezett munkájával, jó együttműködésével az általános iskola tornaterem energetikai korszerűsítésének második ütemét zárták le a vasi kisvárosban.
Összefogásból újultak meg az öltözők és a vizesblokkokCsepreg Város Önkormányzata és a Sárvári Tankerületi Központ közösen újította fel a tavalyi esztendő folyamán a városi általános iskola tornatermének vizesblokkjait, teljes körű munkát végeztek.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online