Határtalanul a Felvidéken

2016. május 25.
Témakör: Iskola | Település:
Határtalanul a Felvidéken

2016. április 5-8. között a Bői Általános Iskola 7. osztálya (az őriszentpéteri hetedikesekkel együtt) a „Határtalanul!” program pályázatának köszönhetően egy tartalmas és látnivalókkal teli tanulmányi kirándulásra mehetett Szlovákiába.

Az első nap a diákok, a komáromi városnézés előtt, látogatást tettek a helyi Jókai Mór Alapiskolában, ahol kortársaikkal is találkozhattak. Ezt követően Mikszáth Kálmán szülőházát keresték fel Sklabonyán, majd a Kékkői várkastélyban Balassi Bálintra emlékeztek. Este a rimaszombati kollégiumban elfogyasztott vacsora után naplóírás következett.
Másnap reggel Rimaszombat nevezetességeit keresték fel, majd a szalmacseppköveiről híres Gombaszögi cseppkőbarlangban kaptak szakszerű idegenvezetést a sztalagmitok, sztalagtitok és sztalagnátok világáról. „Kraszna Horka büszke várát" sajnos csak kívülről nézhették meg, mert a 2012-es tűzvész óta még ma is tartanak a rekonstrukciós munkálatok. A következő állomás Andrássy Dénes és felesége, Franciska szecessziós stílusú mauzóleuma volt, aztán az Andrássy család Betléren található -- csodás kincsekkel teli - vadászkastélyában élvezhették a gyerekek és kísérőik a tárlatvezetést. A kastély szinte ma is azt a benyomást kelti, mintha tulajdonosai csak tegnap hagyták volna el, minden érintetlen formában megmaradt az utókor számára. Késő délután a csoport felkereste Kézsmárkon az Új Evangélikus Templomban Thököly Imre kriptáját, majd az egyetlen vasszöget sem tartalmazó - az UNESCO világörökségei között is számon tartott - evangélikus fatemplomot. Egy helyi kollégiumban erről a napról is beszámolókat írtak és csapatokban feladatokat oldottak meg a gyerekek.
A következő nap a kézsmárki Thököly vár megtekintésével kezdődött, majd Iglóra indultak a kirándulók, ahol egy helyi idegenvezető csatlakozott hozzájuk, aki a nap további részében kalauzolta őket a Felvidék nevezetes látványosságai között: Az iglói városnézés után Lőcsére mentek. A városháza mellett a Szent Jakab Templomban megcsodálták Lőcsei Pál mester világon egyedülálló, fából faragott gótikus szárnyasoltárát, valamint a dúsan díszített barokk minorita templomot is. Az ebédszünetet igazán festői környezetben, a gigantikus Szepesi vár alatt töltötték, hogy aztán felfrissülve továbbutazzanak Szepesszombatra. Itt a szárnyasoltárokkal teli Szent György Templomot keresték fel, melyre a közelmúltban még II. Erzsébet angol királynő is kíváncsi volt. Este egy iglói családias hotelben igazi cseh/szlovák specialitás volt a vacsora körete: A diákok a napi összefoglaló előtt megkóstolhatták a knédlit!
Az utolsó nap reggelén a Magas Tátrába buszozott fel a csapat, Tátra Lomnicon nyomokban hó is akadt, így még síeltek is a téli sport szerelmesei. A bői gyerekek maradtak a hógolyóknál, melyekből kísérőtanáraiknak is jócskán kijutott. A szlovákiai kiruccanás záró programja Selmecbánya volt: A monarchiát idéző városban másfél órás bányalátogatáson vettek részt a diákok.
Hazafelé a buszban Kiss János idegenvezető, a tanárok és diákok felidézték a kirándulás fő mozzanatait, értékelték a tanulók aktivitását. A gyerekek nagyon jól érezték magukat, élményeiket egy vetítéssel egybekötött témanapon diáktársaikkal is megosztják majd.
Babos Nóra
osztályfőnök

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek
Kiemelt cikkek a témában
2019. június 18. kedd • Levente
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Ballagás a csepregi iskolában (fotógaléria)
Barangolás a Felvidéken  Határtalanul barangolni, határainkon kívül a Himnuszt méltósággal elszavalni, nemzeti színű szalagot kötni egy igaz ember méltó sírhelyén, a Csitári hegyek alatt énekelni, s koszorút hagyni Kodály emlékére…lélekemelő pillanatok, melyek mély nyomot hagyva formálják az embert.
Napelemekkel fejlesztették a tornatermetHajrá Csepreg - közös felkiáltással zárult az április 3-án megtartott átadóünnepség, diákok, tanárok, vezetők örültek együtt az újabb fejlesztési mérföldkőnek. Sokak elkötelezett munkájával, jó együttműködésével az általános iskola tornaterem energetikai korszerűsítésének második ütemét zárták le a vasi kisvárosban.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online