Csepregi diákok a Felvidéken

2016. május 24.
Témakör: Iskola | Település: Csepreg
Csepregi diákok a Felvidéken

Iskolánk 7. évfolyamos tanulói és tanárai április 10-én reggel izgatottan várták, hogy megérkezzen a busz, és elinduljon velük a négynapos felvidéki kirándulásra.

. Komáromban álltunk meg először egy kis időre, hogy rövid megemlékezés után szalagot helyezzünk el Jókai Mór szobránál és Bartók Béla emléktábláján. A következő helyszínen, Mikszáthfalván megtekintettük a Mikszáth-emlékházat. Élvezettel hallgattuk, ahogy Böhm András bácsi palóc nyelvjárásban átéléssel beszélt a faluban született neves íróról. Az udvaron még korabeli játékokat is kipróbálhattunk. Kékkő várában Balassira emlékeztünk, majd gyönyörködtünk a lenyűgöző panorámában. Rimaszombatba érve sétáltunk egyet a városban. A Múzsák háza falánál, a Petőfi-emléktábla alatt csoportképet készítettünk, majd elfoglaltuk szállásunkat a kollégiumban. Másnap Rozsnyón ellátogattunk egy szlovákiai magyar iskolába, bevettük Krasznahorka büszke várát, a mauzóleumban elámultunk Andrássy Dénes gróf felesége iránti szerelmén, Betléren pedig az Andrássy-vadászkastély bűvölt el bennünket szalonjaival, berendezésével. A harmadik nap híres templomokat és várakat tekintettünk meg. Jártunk Lőcsén, a Szepesi várban, Késmárkon. Thököly Imre mauzóleumában a közösen elszavalt Szózat felemelő érzés volt. Poprádon a Magas-Tátrát megpillantva rácsodálkoztunk a napfényben fürdő, még havas hegycsúcsokra. A Lomnici-csúcs aljához érve pedig nagyon élveztük az áprilisi hógolyózást. Az utolsó napon Igló város nevezetességeivel ismerkedtünk. A Konrad Gaal szobornál harangot kongattunk, hogy kívánságunk teljesüljön. A színház lépcsőjén Radnóti Nem tudhatom című versét szavalva emlékeztünk meg a költészet napjáról. A fő program ezen a napon a selmecbányai bányamúzeum volt, ahol ízelítőt kaptunk az ezüstbányászok munkájából, majd hazafelé vettük az irányt. A négy nap gyorsan eltelt, de életre szóló élményekkel gazdagodtunk. Rengeteg fényképet készítettünk. Minden este vacsora után csoportokban dolgoztuk fel az eseményeket. „Határtalanul" élveztük a programokat. Köszönjük a lehetőséget: Kiss Jánosnak az idegenvezetést, tanárainknak, Dr. Barityné Házi Ottiliának, Tóthné Takács Tündének, Szalai Gábornak, Ludván Jánosnak, hogy elkísértek minket, valamint szüleinknek a támogatást és felajánlásokat.

Tóthné Takács Tünde és Szalai Gábor

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2019. március 25. hétfő • Irén
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Összefogásból újultak meg az öltözők és a vizesblokkokCsepreg Város Önkormányzata és a Sárvári Tankerületi Központ közösen újította fel a tavalyi esztendő folyamán a városi általános iskola tornatermének vizesblokkjait, teljes körű munkát végeztek.
HULLADÉKBÓL ÚJRA ÉLET!A Földművelésügyi Minisztérium felhívására pályázatot adott be az Írottkő Natúrparkért Egyesület a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésével kapcsolatos szemléletformálásra.
Mézes napokA Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola alsó tagozatosai idén az egészséghét témájának a mézet választották.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online