A Szepesség gyöngyszemei

2018. augusztus 22.
Témakör: Iskola | Település: Bük
A Szepesség gyöngyszemei

A büki iskola hetedikes diákjaiként június 3–6. között kirándulhattunk az EMMI „Határtalanul” programja keretében a Felvidékre.

Már májusban rendhagyó történelemórán készültünk, ismerkedtünk Szlovákia földrajzával, irodalmi és történelmi személyiségeivel. Június 3-án, először Komárnoban megnéztük az erődöt, a régi Egyetem épületét, a városházát, Klapka György szobrát, az Európa-udvart. Az Ipoly szlovák oldalán jutottunk el Szklabonyára, Mikszáth Kálmán szülőfalujába. Alsósztregován a Madách kúriánál beszélgettünk Az ember tragédiájáról, majd Losoncon sétáltunk.
A rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnáziumban a 7. osztályosok tetszéssel fogadták nemzeti műsorunkat, meghatódtak a Himnusz hangjaitól. Átadtuk a saját készítésű, illetve a Büki Önkormányzattól és Jankovics Beáta mézeskalácsostól kapott ajándékainkat, amiket nagyon köszönünk.
Rozsnyón sétáltunk, majd az Andrássy vadászkastély következett Betléren. A kastélynak óriási könyvtára, értékes fegyvergyűjteménye van és a hatalmas angolpark is gyönyörű. Megálltunk a kastélynál Márkusfalván, majd Iglón. A város templomtornya 87 m magasságával emelkedik ki a tájból. Láttuk Csontváry Kosztka Tivadar házát, ahol gyógyszerészként dolgozott. Délután a Szepesi várban fegyverek, kínzókamra, vártörténeti kiállítás és idegenvezetőnk érdekfeszítő tárlatvezetése várt ránk. Néhányunkat kalodába zárt vagy szöges trónra ültetett. Szállásunkon, Tátralomnicon teljes pompájában, néhol még havasan üdvözölt minket a Magas Tátra.
Kedden a Dobsinai jégbarlangba mentünk, a -4 Co-ban álmélkodva gyönyörködhettünk a csillogó képződményekben. Európában sehol nem található ennyi, 25 méternél is vastagabb jég. A Bélai cseppkőbarlangban a cseppkő-vízesések, tavacskák után a Zeneteremben fényjátékot és koncertet élvezhettünk. Késmárkon a vár, s a fekete várúrnő legendája várt minket. A városban temették újra Thököly Imrét, koszorúzással emlékeztünk a fejedelem sírja előtt. Az evangélikus templomot fából tengerészek is építették, emléket hagyva maguk után: a tetőszerkezet egy felborított hajóra, a kerek ablakok kajütre emlékeztetnek.
Lőcsét interaktív verseny keretében fedeztük fel, a látnivalókkal fantasztikus szelfik készültek. Beszéltünk a Lőcsei fehér asszonyról, a Fekete város c. regényből készült filmből ismert régi városháza épületét és a szégyenketrecet, a Thurzó-palotát, Pál mester házát is megnéztük. Utolsó napunkon Eperjesen folytatódott a kreatív szelfi-verseny, itt is remek felvételek készültek!
Kassán a Dómban koszorúztunk Rákóczi fejedelem, Zrínyi Ilona és Bercsényi Miklós szarkofágjánál. Márai Sándor szülőházánál és szobránál idéztünk A füves könyvből. Megnéztük Rákóczi rodostói házának másolatát, az egész város mély benyomást tett ránk!
Kirándulásunk minden pillanatát nem tudtuk megosztani az olvasóval, de betekintést engedtünk az élményekben gazdag négy napunkba.

Bné

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kiemelt cikkek a témában
2019. május 26. vasárnap • Fülöp
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Barangolás a Felvidéken  Határtalanul barangolni, határainkon kívül a Himnuszt méltósággal elszavalni, nemzeti színű szalagot kötni egy igaz ember méltó sírhelyén, a Csitári hegyek alatt énekelni, s koszorút hagyni Kodály emlékére…lélekemelő pillanatok, melyek mély nyomot hagyva formálják az embert.
Napelemekkel fejlesztették a tornatermetHajrá Csepreg - közös felkiáltással zárult az április 3-án megtartott átadóünnepség, diákok, tanárok, vezetők örültek együtt az újabb fejlesztési mérföldkőnek. Sokak elkötelezett munkájával, jó együttműködésével az általános iskola tornaterem energetikai korszerűsítésének második ütemét zárták le a vasi kisvárosban.
Összefogásból újultak meg az öltözők és a vizesblokkokCsepreg Város Önkormányzata és a Sárvári Tankerületi Központ közösen újította fel a tavalyi esztendő folyamán a városi általános iskola tornatermének vizesblokkjait, teljes körű munkát végeztek.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online