A csepregi iskola névadójának ünnepén

165 éve született dr. Csepregi Horváth János

2018. április 10. | Szerző: Balogh Jánosné Horváth Terézia
Témakör: Iskola | Település: Csepreg,
A csepregi iskola névadójának ünnepén

Dr. Csepregi Horváth János (1853–1945) csepregi parasztcsaládból származott. A XIX. és XX. század fordulójának évtizedeiben háziipari, szakipari és mezőgazdasági ágakban beszerző-, termelő- és raktárszövetkezeteket szervezett az egész történelmi Magyarországon. Ezért nyerte nemességét, előnevét.

Olyan embernek ismerte a családja, mint akit az akarat, és nem az érzelem vezényel, és kitartóan dolgozik céljai elérése érdekében. Emberi értékeivel példaképe lehet a tanulóknak.
A csepregi általános iskola minden évben megünnepli névadója születésnapját. Ezt a szép hagyományt az új igazgató is folytatja. Mint személyesen is meghívott vendége vehettem részt március elsején az idei ünnepségen, amely a reggeli órákban zajlott.
Az iskola aulájában nyitották meg a Csepregi Horváth János Napot. Először az emeletről ünnepélyesen lehozták az iskola zászlaját, majd elhangzott az iskola himnusza.
Egy lányka, utána pedig három kisfiú népdalokat adott elő.
Szóltak nagyapám, dr. Csepregi Horváth János életútjáról, majd az iskola múltjával foglalkozó irodalmi pályázat eredményhirdetése került sorra. Gyerekek változatos mazsorettműsora után a névadó emléktáblájának megkoszorúzása következett. A családi koszorú kíséretében én is tiszteleghettem jeles ősöm előtt.
Mivel nagyapám Budapesten alapított családot és ott halt meg, ott van védett sírja, oda nem mehettünk, de a csepregi temetőben szűkebb körben meglátogattuk szülei, Horváth János és Ragasits Rozália sírját, hogy mécsesgyújtással lerójuk kegyeletünket.
Elhunyt őseim és a magam nevében is köszönöm a rendezőknek ezt a méltó ünnepséget.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kiemelt cikkek a témában
2019. június 18. kedd • Levente
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Ballagás a csepregi iskolában (fotógaléria)
Barangolás a Felvidéken  Határtalanul barangolni, határainkon kívül a Himnuszt méltósággal elszavalni, nemzeti színű szalagot kötni egy igaz ember méltó sírhelyén, a Csitári hegyek alatt énekelni, s koszorút hagyni Kodály emlékére…lélekemelő pillanatok, melyek mély nyomot hagyva formálják az embert.
Napelemekkel fejlesztették a tornatermetHajrá Csepreg - közös felkiáltással zárult az április 3-án megtartott átadóünnepség, diákok, tanárok, vezetők örültek együtt az újabb fejlesztési mérföldkőnek. Sokak elkötelezett munkájával, jó együttműködésével az általános iskola tornaterem energetikai korszerűsítésének második ütemét zárták le a vasi kisvárosban.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online