In memoriam Brigovich Lajos (1938 – 2015.)

2015. február 20. | Szerző: Sági Ferenc
Témakör: Gyászhír | Település: Peresznye, Horvátzsidány, Ólmod
In memoriam Brigovich Lajos (1938 – 2015.)

Gradistyei horvát családban született Peresznyén. Küzdelmes gyermekkora után a budapesti szerb-horvát gimnáziumban, majd tanítóképzőben végzett 1956-ban. Ólmodon kezdett tanítani, két év után hazakerült Peresznyére, végül a Horvátzsidányi Körzeti Általános Iskolában oktatott horvát nyelvet és rajzot. Közben a tanítás mellett 1974-ben a pécsi főiskolán képzőművészeti- és rajztanári diplomát szerzett.
Aktív közéleti tevékenységet folytatott. Több mint 27 évig vezette az úttörőcsapatot, s bekapcsolódott a munkásmozgalomba is. Több cikluson keresztül tanácstag és a vb-nek is tagja volt. 1983-tól a Magyarországi Délszlávok Demokratikus Szövetsége választmányi tagjaként is tevékenykedett.
Sokat tett a horvát kultúra bemutatásáért és a hagyományok ápolásáért. Több színdarabot tanított be, előadásokat, műsorokat szervezett. Kezdeményezésére jött létre a horvátzsidányi citerazenekar. 1965 óta összegyűjtötte a nyugat-magyarországi horvátok tárgyi emlékeit, melyekből állandó kiállítást, múzeumi szobát rendezett be Ólmodon és Horvátzsidányban. Kedvenc hobbyja a fotózás és a régi fényképezőgépek összegyűjtése volt. A különböző eseményeket, falurészleteket megörökítette a három településen. Kerékpárjával még a legutóbbi időkben is átment a közeli településekre, hogy a zsidányi táncosok, zenészek szereplését lefényképezze. Képzőművészeti alkotásai, fotói az interneten is megtekinthetők. Az összegyűjtött sok száz fényképezőgépből házában rendezett be kiállítást.
Másik kedves időtöltése a rajzolás és a festés volt, melyekben művészi szinten alkotott. Tusrajzain, festményein a horvát embereket, falurészeket és a környező szép tájat örökítette meg sajátos látásmóddal. Festményein elsősorban a meleg színek dominálnak. Alkotásaiból helyben, az ország sok településén, Kismartonban és Zágrábban is rendeztek kiállítást. Rajzai, tudósításai horvát nyelvű lapokban és a Kőszeg és Vidékében is megjelentek. Képzőművészeti alkotásaiból „A hétköznapi dolgok varázslata - Čarolije svakodnevnoga" c. kétnyelvű album mutat be válogatást. Tevékenységét Pável Ágoston Emlékplakettel és egyéb kitüntetésekkel ismerték el.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2020. január 23. csütörtök • Zelma
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Egy Csepregi Borbarát Hölgy emlékéreA közel nyolcvanéves Harasztovics Istvánné Marika néni elhunytával elvesztettük a Csepregi Borbarát Hölgyek Egyesületének egyik tagját, régi kedves társunkat. A helyi temetőben 2019. december 13-án helyezték örök nyugalomra.
Búcsú Szakony díszpolgárától, Vörös Frigyestől (1926-2019)Életének 94. évében ment el mindenki Frici bácsija.
Gyászhír  –  elhunyt Dr. Németh IstvánMély megrendüléssel tudatjuk, hogy a Büki Gyógyfürdő Zrt. nyugalmazott elnök-vezérigazgatója, Dr. Németh István 2018. április 30-án, életének 74. évében váratlanul elhunyt.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online