Csepreg osztrák kézen?!

2014. április 16.
Témakör: Gazdaság | Település: Csepreg
Csepreg osztrák kézen?!

Fórumot tartottak Csepregen a város településfejlesztési lehetőségeiről esett szó. A gondolatébresztő tanácskozáson elhangzott: a város stratégiailag fontos területei osztrák kézben vannak. Hova vezet ez?

A fórumon településfejlesztési elképzelésekkel foglalkozott: a koncepció-alkotás volt a főcél. A stratégiát a Regiplan Kft végzi, a céget közbeszerzési eljárással választották ki. A fórumon a csapadékvíz elvezetés, a szennyvíztelep bővítése került szóba, és szó esett arról is, hogy Csepregen fontos épületek és területek vannak külföldi, osztrák kézben.

A Nádasdy kastély-Szebenik Villa-Eperjesi kert a belváros közepén található. 2012-ben vásárolta meg egy locsmándi építési vállalkozó. A lánya szeretett bele a Szebenik Villába, de mivel az önkormányzat együtt szerette volna értékesíteni a területet, végül 69 millió forintért adták el a locsmándi családnak -a Csepreg Város Szabályozási Terve alapján "különleges terület" besorolású- ingatlan együttest. A telek 16.345 négyzetméteres: az 1700 négyzetméteres kastély és a 200 négyzetméteres villa mellett technikai laborral, 16 hektáros kastélyparkkal benne több száz éves fákkal, növény-különlegességekkel. Mindez 69 millió forintért.
A Nádasdy kastélyt előtte 20 éven át árulták, egykoron az iskola működött benne. A leromlott állagú műemlék épület együttes eladásánál az a kitétel volt a szerződésben, hogy a tulajdonos vállalja a felújítást és az állagmegóvást. Ez nem történt meg....

A Nagy halastó (közismerten TSZ víztározó) sincs magyar tulajdonban Csepregen.
Még 1995-ben adta el a város egy osztrák vállalkozónak. Itt is jogorvoslatért kell fordulni, információink szerint hamarosan a Vízügy bíróságra viszi az ügyet a tó körül tapasztalható környezeti szabályok megszegése miatt.

Csepreg lakópark. Nem túl rózsás a helyzet. Szintén osztrák a tulajdonos, illetve strómanokon keresztül birtokolja, mivel ez jelenleg termőföld. Itt kimérettek körülbelül 40 beépíthető telket. A terület azóta is parlagon hever, nem lett a fejlesztésből semmi.

Az IPC Hungaria kft az Ipari parkban fele részben osztrák tulajdonban van. kb 10 éve adták el a területet szerződési megkötésekkel, amiből nem valósult meg semmi sem.

Stratégiai szempontból fontos területei vannak tehát külföldi kézben Csepreg városának. Az alábbi felsorolás nem is minden ilyen jellegű ingatlanra kiterjedő. A gond leginkább az, hogy elcsúfítják a városképet, lassítják a fejlődést, és az illetékes szervek nem tudnak kellő nyomást gyakorolni a külföldi tulajdonosokra, a szerződében foglaltak betartására.

A megoldás mi lehet? Várjuk a javaslatokat!!!

 

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2018. január 16. kedd • Gusztáv
hirdetés
Olvasnivaló a témában
20 milliárd forint értékben bővítette büki gyárát a NestléA Nestlé magyarországi történetének eddigi legnagyobb beruházását valósította meg: 20 milliárd forint értékben bővítette büki gyárát. A legújabb, 5000 négyzetméteres gyártócsarnokot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter adta át.
Ötcsillagos minősítést kapott a Bükfürdő Gyógy- és ÉlménycentrumÚjabb elismerést tudhat magáénak a Büki Gyógyfürdő Zrt., a Magyar Fürdőszövetség ötcsillagos színvonalúként minősítette a strandfürdőt.
Magyar Brands díjas a Bükfürdő Gyógy- és ÉlménycentrumA Büki Gyógyfürdő Zrt. 2017. november 8-án tartotta főszezonzáró sajtótájékoztatóját, valamint az eseményen vette át a fürdő a Magyar Brands elismerő oklevelét is, melyet az idei évben a „Kiváló fogyasztói márka” kategóriában nyert el.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online