Az anyatej, az élet csodája!

2012. augusztus 10.
Témakör: Életmód
Az anyatej, az élet csodája!

„ Hogy a sok szopástól a gyermek ostoba lesz, Könnyelmû anyának gondolatja ez. Ki az anyatejbõl minél többet kivett, Az lesz a legerõsebb testileg, lelkileg.” (Vajda János)

„ Hogy a sok szopástól a gyermek ostoba lesz,Könnyelmû anyának gondolatja ez.Ki az anyatejbõl minél többet kivett,Az lesz a legerõsebb testileg, lelkileg."(Vajda János)Az anyatejes táplálás világnapja 1990 óta augusztuselseje. Ezen a napon világszerte megemlékezneka szoptatás fontosságáról. Ez azért is különösenfontos, mert egyre több csecsemõ halmeg a világon azért, mert nem jut idõben, ésmegfelelõ ideig anyatejhez.Az igény szerinti szoptatás elterjedése óta hazánkbanegyre több édesanya szoptatja gyermekét6 hónapos kora után is. A születés utáni elsõ néhányperc, óra, és a közvetlen testi kontaktus kiemelkedõfontosságú a szoptatás szempontjából.Ha az édesanya azonnal magához ölelheti ésszoptathatja gyermekét, a vér oxitocin szintjeemelkedik, ami serkenti a tejelválasztást. A szoptatásaz élet nagy ajándéka az anyák és a babákszámára egyaránt. Miért is?Az anyatej az egyetlen kiegyensúlyozott tápláléka babák számára, megfelelõ tisztaságú, hõmérsékletû,és az összetétele úgy változik, hogy azminden helyzetben kielégíti a baba szükségleteit.Elõsegíti az ideális növekedést, fejlõdést. Erõsíti azimmunrendszert, véd a fertõzések ellen, kevesebbaz asztmás és allergiás beteg a szoptatott gyermekekközött. Csökkenti a bölcsõhalál, a II. típusú cukorbetegség,a túlsúly és a szív- érrendszeri betegségekkialakulását. Mindezek mellett hasznos azédesanyáknak is, hisz csökkenti a mellrák, a csontritkulásés a szülés utáni depresszió kialakulását.Megfelelõ táplálkozás mellett, segíti a várandósságelõtti alak visszanyerését. A XX. század végéna gyermekpszichológia és a gyermeknevelés terénelõtérbe kerültek a gyermekek igényei, felértékelõdötta korai kötõdés, a kiegyensúlyozott anyagyermekkapcsolat forrása.Városunkban, Csepregen is egyre több édesanyaszoptatja gyermekét, egyre hosszabb ideig.A Védõnõi Szolgálat kiemelt figyelmet fordít a szoptatástámogatására. Ebben az évben is, ahogy azmár hagyománnyá vált, szeptemberben AnyatejesÜnnepség keretében köszöntik majd az édesanyákat,akik szoptatással segítik elõ gyermekükharmonikus és egészséges fejlõdését. 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kapcsolódó képek
2019. november 17. vasárnap • Hortenzia, Gergő
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Egészséges táplálkozás - egészséges társadalom, avagy mi várható a januártól bevezetésre kerülő közétkeztetési reformtól?2015. január 1-jén lép hatályba a 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról, mely a közétkeztetésben eddig csak ajánlásként szerepelt.
Simaság Község Önkormányzata egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programjaSimaság Község Önkormányzata a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1092. azonosító számú projekt keretében 9 909 990 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el egészségre nevelő és szemléletformáló programok szervezésére és megvalósítására.
Nem luxus a tradicionális fürdőkúraItt is fáj, ott is fáj! – halljuk és tapasztaljuk egyre többször, kortól és nemtől függetlenül. A feszített tempó, a sok
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online