A hónap növénye: a koktélnarancs

2012. július 6. | Szerző: (X)
Témakör: Életmód

Kedvelt citrusféle a koktélnarancs (kumquat, ejtsd: kumkvat), amit hámozás nélkül, egészben fogyaszthatunk. A gyümölcsök héja ehetõ, édes, míg belsejük savanykás és együtt fogyasztva érdekes, frissítõ íz-élményt nyújtanak. Virágai szépek és lélegzetelállítóan illatosok. Nem nõ magasra, ezért kiválóan díszítheti akár a kisebb szobákat is. Termései általában tojás alakúak, esetleg gömbölyûek. A kumquat termése fontos A és C vitaminforrás. Gyümölcse kandírozva különleges desszert, de mint a magyar elnevezése is mutatja, koktélokba, nyári frissítõ italokba finom ízesítõ. Lehet belõle befõttet, kompótot, vagy lekvárt is fõzni. Mivel mediterrán növényrõl van szó, ezért meleg, napos helyre tegyük. Rendszeresen tápoldatozzuk citrusgyümölcsöknek kifejlesztett tápoldattal. Tavasztól õszig a teraszunkat vagy balkonunkat díszítheti, de a fagyok elõtt be kell vinnünk teleltetni egy olyan helységbe, ahol 5-10C° körüli a hõmérséklet és nincs közvetlen napfény. Télen elég havonta egyszer megöntözni. A pince vagy a garázs általában tökéletes megoldás.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2019. november 19. kedd • Erzsébet
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Egészséges táplálkozás - egészséges társadalom, avagy mi várható a januártól bevezetésre kerülő közétkeztetési reformtól?2015. január 1-jén lép hatályba a 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról, mely a közétkeztetésben eddig csak ajánlásként szerepelt.
Simaság Község Önkormányzata egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programjaSimaság Község Önkormányzata a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1092. azonosító számú projekt keretében 9 909 990 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el egészségre nevelő és szemléletformáló programok szervezésére és megvalósítására.
Nem luxus a tradicionális fürdőkúraItt is fáj, ott is fáj! – halljuk és tapasztaljuk egyre többször, kortól és nemtől függetlenül. A feszített tempó, a sok
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online