Évfordulók 2019. II. rész.

2019. április 15. | Szerző: Sági Ferenc
Témakör: Egyéb | Település: Csepreg, Bük

80 éve, 1939 szeptemberében foglalták el a német és szovjet csapatok Lengyelországot, s kezdődött a II. világháború. Lengyelek százezrei hagyták el hazájukat. Közel százezren a Sárváron, Bükön, Nagycenken és más magyar településeken létesített katonai és polgári menekülttáborokban nyertek elhelyezést. A háború alatt csak hazánkban működhetett lengyel középiskola.

70 éve, 1949. 05. 22-én avatták fel a csepregi izraelita temetőben a Csepregi járás zsidóinak holokauszt emlékművét. A létesítés és avatás fő szervezője: a háború alatt munkaszolgálatot teljesítő Fischer Jenő bádogos volt.
70 éves a Büki Testedzők Köre Asztalitenisz Szakosztálya.
60 éve, 1959. augusztus 23-án avatták fel a Büki Művelődési Otthont.
50 éves a csepregi, 30 éves a büki zeneiskolai oktatás.
40 éve alakult meg Csepregen a Répce-menti Horgász Egyesület.
30 éve, 1989 őszén újították fel és tartották meg az Önkéntes Tűzoltó Egyesület szervezésében Csepregen a SZÜRETI FELVONULÁST, mely rendezvény az 1940-es évek végén abbamaradt. Megújítását az 1960-as években Zátonyi János és Zátonyi Sándor vezetésével megkísérelték, de akkor csak egy alkalommal vonultak fel a gyerekek és néhány szervezet. 1989-től viszont, először két évenként, majd évenként megrendezésre került, s ma is a kisváros egyik legnagyobb szabású megmozdulása.

30 éve, 1989-ben, Budapesten hunyt el gr. Szapáry Paula büki és csepregi földbirtokos, agrármérnök. (Szül. Pusztataskonyban, 1904.) Részletes életrajza olvasható Bük város monográfiájában.

25 éve, 1994. 04. 13-án hunyt el dr. Fülöp József geológus, egyetemi tanár, az MTA alelnöke, Bük város posztumusz díszpolgára. A részletes életrajza olvasható Bük város monográfiájában.
25 éve, 1994. 12. 16-án hunyt el Sedlmayr János Ybl-díjas építészmérnök, a magyar műemlékvédelem világviszonylatban is elismert személyisége. Sopronhorpácson született 1932. április 10-én. A visegrádi Salamon-torony, a nagyvázsonyi, az ozorai és a kőszegi vár, Sopron belvárosában a középkori zsinagóga és a Tábornok-ház, Győrben a Héderváry-kápolna, Vértesszentkereszten a kolostorrom helyreállítása mind Sedlmayr János tehetségét hirdeti, sok más alkotásával együtt. Méltán nyerte el addigi munkásságáért 1964-ben az Ybl Miklós-díjat.
25 éve adták át a nagyközönségnek a Locsmándi Termálfürdőt.
25 éve alakult meg az első mazsorett csoport Csepregen.
20 éve Bük nagyközség ezüstminősítést kapott az Európai városok és falvak virágosítás versenyében (Entente Florale Europe).

 

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
Kiemelt cikkek a témában