Gazda állás

Anyatej- folyékony arany!

2015. augusztus 12.
Témakör: Egészségügy | Település: Csepreg

Augusztus első hetében, világszerte több mint 120 országban ünneplik a szoptatás hetét. A cél a figyelem felhívása az anyatejes táplálás fontosságára.

Hiszen hiába rendelkezünk egyre több ismerettel az anyatejes táplálás számtalan előnyeit illetően, még mindig lenne mit javítani a magyar szoptatási statisztikákon.
Személyes tapasztalatom alapján az igény szerinti szoptatás terjedésével egyre több édesanya képes egyre hosszabb ideig anyatejjel táplálni gyermekét.
Miért is jó az anyatej? Jó a babának, mert könnyen emészthető, a számára szükséges tápanyagokat mindig optimális mennyiségben tartalmazza, segíti a babát a születés után az külvilági élethez történő alkalmazkodásban. Legfontosabb és semmivel sem pótolható előnye a gyermek immunrendszerének megszilárdítása, ezáltal a védi a babákat a fertőzések ellen. Távlati hatása, hogy csökkenti a csecsemőhalál, az asztma és a cukorbetegség kialakulásának lehetőségét. A legújabb kutatások alapján a szoptatás az anyatejben levő növekedési hormon miatt növeli az intelligenciaszintet is.
Jó az anyának, mert kényelmes, biztonságos táplálási mód, az oxitocin felszabadulás elősegíti a szülés utáni gyors regenerációt, és csökkenti a mellrák kialakulásának lehetőségét.
Emellett a szoptatás folyamán együtt töltött idő érzelmi köteléket hoz létre, így erősödik az anya és gyermeke közötti kapcsolat.
Ezek a leglényegesebb előnyök, ezeken kívül még sorolhatnánk sokáig az előnyöket, ami miatt érdemes szoptatni.
Sajnos a fejlett országokban a tápszermarketing térhódítása és az anyatejes tápláláshoz kapcsolódó hagyományok háttérbe szorulása miatt csökken a szoptatási kedv.
Mivel a legtöbb egészségügyi kormányzat felismerte a szoptatás visszaszorulásának káros hatásait, sok helyen, így hazánkban is törekednek az anyatejes táplálás mutatóinak javítására.
Ennek egyik formája az anyatej világheti rendezvények megtartása. Csepreg városa szintén csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez. A Védőnői Szolgálat szervezésében augusztus első hetében a Művelődési Házba várjuk a kedves érdeklődőket a világheti rendezvényeinkre. A programok Csepreg Város honlapján, és a Répcevidék online oldalán megtalálhatók.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2018. június 22. péntek • Paulina
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Átadó ünnepség Bőben2018. 04.14-én, ünnepélyes keretek között, átadták Bőben, a kívül-belül felújított Egészségházat.
Szemvizsgálat Csepregen is! „Van egy jó hírem – a csepregi Egészségházba orvosi computeres látásvizsgálat, és kontaktlencse illesztés lesz!”
Összefogásból új ultrahang készülékA két város, Csepreg és Bük, továbbá Tormásliget, Iklanberény, Szakony és Völcsej települések összefogásának köszönhetően egy modern, 21. századi kihívásoknak megfelelő ultrahang készülékkel gazdagodott Csepreg Város Egészségháza.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online