Szürkeségoldó gyertyafényben…

2017. október 31. | Szerző: Major Izabella
Témakör: Beharangozó | Település: Csepreg, Egyházasfalu, Gór
Szürkeségoldó gyertyafényben…

Második „emberes” hónapunk, a november, őszutó és tél-elő is egyben. Időjárásunk mínusz-közelibe fordul, és a hideg északi szél átveszi uralmát zörgő avarrá varázsolva a fákról lehulló fáradt leveleket, és jeges lehelettel kergetve a kéményekből sűrűn felszökő szürke füstkígyókat.

A természet zord változása azonban nem érinti szívünket, sőt a ránk boruló, rideg szürkeség ellen sokasodó fények gyúlnak és világítanak lelkünkben. Mert: „Novemberben égnek a gyertyák, / kicsinyek, véznák, teltek és nagyok, / Novemberben földig hajolnak a sötét kalapok." Így van ez, amikor elhunyt szeretteinkre emlékezvén a temetőbe lépve „halottas napi misecsend fogad", amelyben „fehér virággal fedjük a sírokat."
Az emlékezés gyertyáit nemcsak elhunyt hozzátartozóinkért gyújtjuk meg, hanem ilyenkor „minden virág és kereszt, / könnyel köszönti az elesetteket", az 1956-os forradalom tankok tiporta hőseinek emlékét, akik életüket áldozták szebb nemzeti jövőnkért, a magyar szabadságért.
Gyertyafényes novemberi múltidézésünkkor a Mindenszentek életútjain elmélkedve különösen elidőzünk nagy magyar szentjeink, Szent Imre herceg, Szent Márton püspök és Szent Erzsébet példás tettein, amelyek hatására megerősödik lelkünkben a segítőkész felebaráti szeretet.
Egyes népi megfigyelések, tapasztalatok is eszünkbe jutnak, miszerint megjósolható a téli időjárás a Márton-napi libacsontból, illetve az áhított fehér karácsony a faggyal, vagy éppen enyhüléssel beköszöntő Katalin napból.
Novemberi jeles napjaink szürkeségoldó gyertyafénye tehát a múltidézés útján a jövőbe világít. Az emlékezés pillanatai mellett a továbblépésre ösztönözve, a holnap értelmének megláttatására, a lassan közelgő adventi időszak reményteljes, várakozó örömének átélésére.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2019. május 22. szerda • Júlia, Rita
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Beköszöntő - Csodálatos MájusMájus hónapot joggal nevezhetjük az év legszebb, legcsodálatosabb hónapjának. Ébredezik a természet, mindent gyönyörű, színes és illatos virágok és fák borítanak.
BeköszöntőLapunk olvasótábora két településsel bővült: e hónaptól Meszlen és Völcsej község lakói is forgathatják a Répcevidéket. Köszöntjük új olvasóinkat.
Ébresztő márciusHa közvélemény kutatást végeznénk a legkedvesebb hónap címért, március bizonyára nagyon előkelő helyezést érne el, mint tavaszhozó hónapunk. Jöttével indul újra az élet; - a természet és a szívek ébresztője.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online