Szép virágot nyit a boldog július

2018. július 2. | Szerző: Hováthné Pados Teréz
Témakör: Beharangozó | Település: Gyalóka, Lócs, Nemesládony
Szép virágot nyit a boldog július

A július az év hetedik hónapja a Gergely naptárban. A 18. századi nyelvújítók szerint a július: kalászonos. Az Székely naptár szerint Áldás hava. A népi kalendárium Szent Jakab havának nevezi. Innentől a nappalok már rövidülnek.

Több jeles egyházi ünnepünk is van ebben a hónapban. Az egyik ilyen július 2-án a Sarlós Boldogasszony. A katolikus egyház az áldott állapotban lévő Mária Erzsébetnél tett látogatásáról emlékezik meg ezen a napon. A Boldogasszony a várandós anyák, a szegények, a szükségben szenvedők oltalmazója. Csakúgy, mint Péter-Pál napja, ez is az aratás kezdőnapja. A „sarlós" elnevezés az aratás módjára utal. A gabona, amiből a kenyér készül, rendkívül fontos szerepet töltött be a közösség életében. A bő termés, sikeres aratás biztosította, hogy lesz elegendő élelem télre. Népi megfigyelés szerint , ha a kakukk meglátja az első kévét elhallgat.
Delelőjéhez érkezett a nyár, tombol a kánikula. A természet pazarlóan bőkezű. Aratásidő van. A szél a megérett gabonák leheletét hozza ha feltámad. Nemcsak a gabona érik meg, hanem sok gyümölcs, zöldség is. Ilyenkor a virágos kertek is gyönyörű színekben pompáznak.Lassan zsendülnek a szőlők. Ebben az időszakban a szőlő életében a fürtök fejlődése a jellemző. a bogyók folyamatosan nőnek, elérik teljes nagyságukat, itt a fürtzáródás időszaka.
A réteken tovább szólnak a fürjek, a fogolykakas cserregve szólítja valami miatt felriadt családját, párját hívja az őzsuta, búgnak a vadgerlék és ebben a hónapban halljuk utoljára a kakukk kedves kiáltását Elhallgatnak az énekes rigók.
A diákoknak is ez kedvelt hónapja, hiszen tombol a nyár. A táborozások, kirándulások, nyaralások hónapja is. Igazi feltöltődés a családok számára is hiszen a nyári szabadságot sokan ebben a hónapban veszik ki.
„Szikráztak fönn a csillagok
És lenn a rőt pásztortüzek:
Az ég és föld szerelmesen
Egymásnak titkokat üzent." /Juhász Gyula/

 

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2019. február 20. szerda • Álmos
hirdetés
Olvasnivaló a témában
BeköszöntőAlig hagytuk magunk mögött a karácsonyi készülődés izgalmát, a szeretet ünnepének meghittségét, az új évi fogadalmakat, máris lassan eltelik 2019 első hónapja.
Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy hamarosan elérkezünk az év végi hajtáshoz, melyet minden bizonnyal Önöknél is az év végi megpihenés és a visszatekintés követ.
Novemberi gondolatokŐsz végéhez közeledvén csendbe burkolózik a természet, némaság borítja a tájat. Egyre rövidebbek, szürkébbek a nappalok, azonban gyertyák fényébe borulnak a sírkertek.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online