Őszi gondolatok

2016. október 6.
Témakör: Beharangozó | Település: Chernelházadamonya, Nemesládony, Kiszsidány
Őszi gondolatok

A szeptember nyárutóval, majd szívet, lelket melengető kellemes, napfényes, időseket és fiatalokat szabadba csalogató őszi beköszöntővel örvendeztetett meg bennünket.

A természet nyugalmat sugárzott, s reményeink szerint Csepreg is a békés, zavarmentes fejlődés útjára lép, amint azt az időközi választások perdöntő eredménye is óhajul tűzte ki.
Amikor elkezdtem októberi beharangozó gondolataim előkészítését, éppen egy 45-éves érettségi találkozón vettem részt. Gimnáziumi osztályunk Csepregen végzett 1971-ben. Megható érzés volt találkozni Szombathelyen tanító, már nyugdíjba vonult, akkoriban pályakezdő szeretett tanárainkkal, s hallani szakmai szigoráról híres, de igazságos, aggódó szeretetével nevelő osztályfőnökünk, Takács tanárnő emlékidéző szavait.
Aztán későbbi történések elevenedtek fel egy Budapesten összehívott baráti társaságban, ahol szegedi egyetemi ifjúágunk máig emlékezetes élményei feledtették, vagy idézték fel az évek gyors múlását.
Emlékeket, gyermekkori élményeket villantanak fel az októberi szüretek, az öregek mindenre figyelő előkészületei, az asszonynép szorgoskodása, s a gyermekek zsivaja, az édes must simogató illata, íze.
Október maga a természet gyönyörűsége. Káprázatos színvilágával, szomorkás nyugalmával készít fel bennünket a számvetésre, vidám és szomorú emlékezésekre. Az egyre korábban beköszöntő alkonyat fedél alá parancsolja az embert. Több idő jut szellemi feltöltődésre, az emlékek felelevenítésére.
Október hónap alkalmat nyújt történelmi emlékek, nemzeti múltunk máig velünk élő és ható eseményeinek felidézésére is. Főhajtásunk a vértanú tábornokok előtt, az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója tanúsítják, hogy mindig voltak és talán lesznek is olyanok, akik a haza, a nagyobb, illetve kisebb közösség érdekeit tekintik tevékenységük, harcuk céljának.
Október nem csak színekben, emlékekben, hanem történelmi sorsfordulók példáiban, tanulságaiban is gazdag. Kívánom, legyen sok örömben, élményben részük.

 

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2018. december 14. péntek • Szilárda
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy hamarosan elérkezünk az év végi hajtáshoz, melyet minden bizonnyal Önöknél is az év végi megpihenés és a visszatekintés követ.
Novemberi gondolatokŐsz végéhez közeledvén csendbe burkolózik a természet, némaság borítja a tájat. Egyre rövidebbek, szürkébbek a nappalok, azonban gyertyák fényébe borulnak a sírkertek.
Október minden magyar számára, a nemzeti ünnepek hónapja.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online