Októberi gondolatok

2019. szeptember 30. | Szerző: Sági Ferenc
Témakör: Beharangozó
Októberi gondolatok

„Őszbe csavarodott a természet feje,
Dérré vált a harmat, hull a fák levele,
Rövidebb, rövidebb lesz a Napnak útja,
És hosszúkat alszik rá, midőn megfutja."
Arany János verssorai szépen érzékeltetik október természeti képét. Az erdők, mezők, kertek fáinak és bokrainak gyönyörű színei is hozzátartoznak a legszebb őszi hónaphoz. A hónap második felében a levegőben ökörnyál fog szállni. A déli-délutáni Napnak még van ereje, de a reggelek már hűvösek. A nyár végi, ősz eleji esőknek köszönhetően a növények pótolni tudták a hiányzó csapadékot, s a termények lassan beérnek. Folyik a betakarítás, hamarosan befejeződnek a szüretek. Legnagyobb borászaink a bőség zavarával küzdenek, hiszen a tavalyi nagy termés után idén is jelentős mennyiséget szüretelhetnek. A pincékben forrni kezd a bor, gyümölcsökkel, zöldségfélékkel, befőttekkel telnek meg az éléskamrák. Gazdáink már a jövő évre is gondolnak: a repce után földbe kerül a búza és az őszi árpa vetőmagja is. Szeptemberben végre az ehető gombák is megjelentek. Ha újabb esők jönnek, még októberben is szedhetjük az erdőben kedvenc csemegénket. Október az emlékezés hónapja is. Az elején az 1848-1849-es szabadságharc mártírjaira emlékezünk, 23-án pedig az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire. November közeledtével pedig egyre többet gondolunk elhunyt családtagjainkra, barátainkra.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2019. október 23. szerda • Gyöngyi
hirdetés
Olvasnivaló a témában
„Hívogat az iskola, kapuját kitárja…”Áhítat lépked az erdőn, mezőn és nyomában itt-ott peregni kezdenek a levelek. A hajnalok már őszbe öltöztek és az alkonyatokban is már ott bujkál a hanyatlás üzenete.
Tombol a nyár Augusztus az utolsó nyári hónap. Tombol a hőség, dübörögnek a fesztiválok!
Júliusi köszöntőA meteorológusok Nyárhó-ként tartják számon, a régi Székely-Magyar naptár szerint Áldás havának nevezik, eleink (az Avisura szerint) a Tehéntor (Aratás) hava elnevezést használták júliusra, a hónap régi magyar (katolikus) neve pedig Szent Jakab hava.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online