Május

2016. április 29. | Szerző: N. P. Kati
Témakör: Beharangozó | Település: Chernelházadamonya, Iklanberény, Mesterháza
Május

Talán nyugodtan kijelenthetjük, hogy május az egyik legszebb, ha nem a leggyönyörűbb hónapunk.

. A tavasz, májusban mutatja meg legszebb arcát. Illatos orgonával, virágzó fákkal, bokrokkal kényeztet bennünket, fantasztikus színekbe öltözteti a természetet. Az év legszelídebb hónapja, amelyet gyakran emlegetnek a szerelem hónapjának, a Szűz Anya hónapjának vagy éppen Pünkösd havának. Melegre fordul az idő, s a májusi napsütésben nem okoz fáradtságot, hogy a kiskertekben dolgozzunk, ápoljuk, nevelgessük növényeinket, hiszen a munka dandárja erre az időszakra esik: palántázunk, gazolunk, kapálunk. Az esőt várjuk, de a fagyokat nem várjuk. Ebben a hónapban van: Pongrác, Szervác és Bonifác napja, akiket csak fagyosszenteknek szoktunk emlegetni. Meglehetősen rossz hírben állnak: azt mondják róluk, hogy a fokozatosan melegedő idő után, pár napra visszahozzák a hajnali fagyokat, ami egyetlen tavaszi növénynek sem kedvez, sőt a sarjadó rügyeket, vetéseket tönkreteheti.
A fagyos szentek kapcsán meg kell említeni, hogy május a keresztény vallásban is sok fontos ünnepet tartogat. Idén ebben a hónapban van Pünkösd, Szentháromság vasárnap, Úrnapja.
De visszatérve a természethez, ha már ennyi gyönyörűséggel áldott meg bennünket, induljunk el túrázni, hiszen ez a legalkalmasabb idő. Már nincs hideg, de még nagyon meleg sincs. Kiváló célpontok lehetnek az arborétumok, amikből szerencsére a megyében több is akad. De ha nem az emberi kéz alkotta természetbe vágyunk, akkor is találunk rengeteg kiváló úti célt, a lényeg hogy fedezzük fel a csodákat, melyekkel ez a hónap megörvendeztet bennünket.
S végül egy Radnóti idézet:
Szirom borzong a fán, lehull;
fehérlő illatokkal alkonyul.
A hegyről hűvös éj csorog,
lépkednek benne lombos fasorok.
Megbú a fázós kis meleg,
vadgesztenyék gyertyái fénylenek.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2018. október 17. szerda • Hedvig
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Október minden magyar számára, a nemzeti ünnepek hónapja.
Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak ….Na de valóban vége van? A médiában egyre többször hallhatjuk azt a meteorológiai esélylatolgatást, miszerint idén nem lesz átmenet a nyár és a tél között, ahogy ebben az évben igazi tavaszban sem volt részünk.
Vidám nyárutót„Augusztusban már a nyár kissé őszben sántikál, ábrándozik, nem nevet, falevelet festeget. Körte pottyan, totyakos, már a sün is pocakos…
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online