Május

2016. április 29. | Szerző: N. P. Kati
Témakör: Beharangozó | Település: Chernelházadamonya, Iklanberény, Mesterháza
Május

Talán nyugodtan kijelenthetjük, hogy május az egyik legszebb, ha nem a leggyönyörűbb hónapunk.

. A tavasz, májusban mutatja meg legszebb arcát. Illatos orgonával, virágzó fákkal, bokrokkal kényeztet bennünket, fantasztikus színekbe öltözteti a természetet. Az év legszelídebb hónapja, amelyet gyakran emlegetnek a szerelem hónapjának, a Szűz Anya hónapjának vagy éppen Pünkösd havának. Melegre fordul az idő, s a májusi napsütésben nem okoz fáradtságot, hogy a kiskertekben dolgozzunk, ápoljuk, nevelgessük növényeinket, hiszen a munka dandárja erre az időszakra esik: palántázunk, gazolunk, kapálunk. Az esőt várjuk, de a fagyokat nem várjuk. Ebben a hónapban van: Pongrác, Szervác és Bonifác napja, akiket csak fagyosszenteknek szoktunk emlegetni. Meglehetősen rossz hírben állnak: azt mondják róluk, hogy a fokozatosan melegedő idő után, pár napra visszahozzák a hajnali fagyokat, ami egyetlen tavaszi növénynek sem kedvez, sőt a sarjadó rügyeket, vetéseket tönkreteheti.
A fagyos szentek kapcsán meg kell említeni, hogy május a keresztény vallásban is sok fontos ünnepet tartogat. Idén ebben a hónapban van Pünkösd, Szentháromság vasárnap, Úrnapja.
De visszatérve a természethez, ha már ennyi gyönyörűséggel áldott meg bennünket, induljunk el túrázni, hiszen ez a legalkalmasabb idő. Már nincs hideg, de még nagyon meleg sincs. Kiváló célpontok lehetnek az arborétumok, amikből szerencsére a megyében több is akad. De ha nem az emberi kéz alkotta természetbe vágyunk, akkor is találunk rengeteg kiváló úti célt, a lényeg hogy fedezzük fel a csodákat, melyekkel ez a hónap megörvendeztet bennünket.
S végül egy Radnóti idézet:
Szirom borzong a fán, lehull;
fehérlő illatokkal alkonyul.
A hegyről hűvös éj csorog,
lépkednek benne lombos fasorok.
Megbú a fázós kis meleg,
vadgesztenyék gyertyái fénylenek.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2019. március 19. kedd • József
hirdetés
Olvasnivaló a témában
BeköszöntőAlig hagytuk magunk mögött a karácsonyi készülődés izgalmát, a szeretet ünnepének meghittségét, az új évi fogadalmakat, máris lassan eltelik 2019 első hónapja.
Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy hamarosan elérkezünk az év végi hajtáshoz, melyet minden bizonnyal Önöknél is az év végi megpihenés és a visszatekintés követ.
Novemberi gondolatokŐsz végéhez közeledvén csendbe burkolózik a természet, némaság borítja a tájat. Egyre rövidebbek, szürkébbek a nappalok, azonban gyertyák fényébe borulnak a sírkertek.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online