Kell, legyen gyerekkor!

2017. szeptember 1. | Szerző: N. P. Kati
Témakör: Beharangozó | Település: Lócs, Iklanberény, Kiszsidány
Kell, legyen gyerekkor!

A szeptember hónapról legtöbbször az ősz beköszönte és az iskolakezdés jut az ember eszébe. És éppen ezért, most nem erről, hanem „csak” a gyerekekről szeretnék néhány gondolatot írni, természetesen az iskolakezdés kapcsán.

A mai kor szülőinek fontos, hogy gyerekük sikeres emberré váljon és a felnőtt életben is megállja a helyét. Sokan úgy gondoljuk, hogy ami nekünk nem adatott meg gyerekként, azt most mi megadjuk saját gyerekeinknek. Ennek érdekében sokszor hozunk rossz döntéseket, eltúlzott, gondoskodásnak hitt ambícióinkkal többet ártunk a gyereknek, mint használunk. Nem „kis felnőtteket kellene alkotnunk", hanem korának megfelelő értelmi és érzelmi intelligenciával rendelkező, felhőtlen gyermekkort megélő gyerekeket. Egyre nagyobb hangsúlyt kap a médiában ez a téma és erre hivatott szakemberek is egyre gyakrabban hívják fel a figyelmet arra, hogy mi is az igazán fontos a gyereknevelésben. Jót teszünk-e azzal, hogy ha minden szabadidejét kitöltjük a gyerekeknek: nyelvtanulással, sportfoglalkozásokkal, zeneórákkal?
Nem kicsinyíteni szeretném ezek fontosságát, de hagyjunk időt a játékra, töltsék az időt a szabadban, mozogjanak sokat, olvassanak, hagyjunk időt arra, hogy gyerekek legyenek. Csináljanak őrültségeket, hibázzanak néha, hogy legyen miből tanulniuk. Ismerjük fel azt, hogy miben igazán jók és ezeket a képességeket próbáljuk fejleszteni. Hallgassuk meg őket, ha segítséget kérnek, akkor a lehetőségeinkhez mérten igyekezzünk a segítségükre lenni. De várjuk meg, amíg kérnek vagy kérdeznek, ne próbáljuk mindenáron megoldani az ő gondjaikat, hiszen akkor hogyan alakulhatna ki bennük a problémamegoldó képesség? És természetesen szeressük őket és ezt tudassuk is velük, bár úgy gondolom, hogy a szülők többsége számára ez egyértelmű.
Tehát, a gondos odafigyelés mellett se feledkezzünk meg arról, hogy a gyerekkornak nagyon gyorsan vége lesz, és csak rajtunk múlik, hogy azt milyen élményekkel élik meg gyerekeink.
Az új tanévhez sok sikert kívánok a diákoknak, és türelmet a szülőknek, pedagógusoknak.

 

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2019. március 19. kedd • József
hirdetés
Olvasnivaló a témában
BeköszöntőAlig hagytuk magunk mögött a karácsonyi készülődés izgalmát, a szeretet ünnepének meghittségét, az új évi fogadalmakat, máris lassan eltelik 2019 első hónapja.
Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy hamarosan elérkezünk az év végi hajtáshoz, melyet minden bizonnyal Önöknél is az év végi megpihenés és a visszatekintés követ.
Novemberi gondolatokŐsz végéhez közeledvén csendbe burkolózik a természet, némaság borítja a tájat. Egyre rövidebbek, szürkébbek a nappalok, azonban gyertyák fényébe borulnak a sírkertek.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online