Helló, szia, jó napot!

2018. február 19. | Szerző: N. P. Kati
Témakör: Beharangozó
Helló, szia, jó napot!

Az írásom témájául egy, véleményem szerint nagyon időszerű témát választottam. Hogyan is köszönjünk?

Meglátásom, hogy a mai fiatalok számára ez óriási dilemma. Az általános iskolából 14 évesen kimaradó, sem nem gyerek, sem nem felnőtt számára, nehézséget okoz, hogy a felnőttekkel szemben melyik köszönési módot is használja. A csókolom ebben a korban már elhagyható. Ha a felnőtt még csak fiatal felnőtt, akkor a szia vagy a helló egyaránt elfogadható lehet. Érett felnőtt esetében - ha csak nem ad engedélyt a tegeződésre - talán a leginkább elfogadható köszönés a Jó napot! Könyvtárosként dolgozva sok fiatal megfordul a közelemben, és bizony nem ritka egy 15-16 éves fiatal szájából a Helló használata. Na, itt azért már felszalad a szemöldököm, mert persze ez lehet rám nézve hízelgő is - biztosan fiatalabbnak néz a koromnál -, de ugyanakkor bosszanthat is, mert esetleg nem adtam rá engedélyt. Arról nem is beszélve, hogy valószínűleg idősebb vagyok az édesanyjánál is. Ha ismerősöknek panaszkodom, néha megkapom: örülj neki, legalább köszön. Hát itt tartunk? Meggyőződésem, hogy a gyereket megtanítani köszönni, első sorban a család feladata. Sokszor hallani szülők, nagyszülők szájából, hogy az iskolában nem tanítják meg a gyerekeket köszönni. Ha a szülő ezt a feladatot elhárítaná és másra testálná, na akkor van probléma. Pedagógus ismerőseim mesélik gyakran, hogy volt óvodásaik, tanítványaik köszönés nélkül mennek el mellettük az utcán. Ez csak azért furcsa, mert falun élünk, viszonylag kis közösség a miénk és mégis megtörténik mindez. S akkor városon mit várhatunk el? Az emberek egyre közömbösebbek egymás iránt, az emberi kapcsolatok kiüresednek. Tegyünk ellene, ne menjünk el egymás mellett szó nélkül és igyekezzünk megtalálni mindig a megfelelő köszönési módot.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2018. október 17. szerda • Hedvig
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Október minden magyar számára, a nemzeti ünnepek hónapja.
Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak ….Na de valóban vége van? A médiában egyre többször hallhatjuk azt a meteorológiai esélylatolgatást, miszerint idén nem lesz átmenet a nyár és a tél között, ahogy ebben az évben igazi tavaszban sem volt részünk.
Vidám nyárutót„Augusztusban már a nyár kissé őszben sántikál, ábrándozik, nem nevet, falevelet festeget. Körte pottyan, totyakos, már a sün is pocakos…
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online