Hangoló

2014. október 9. | Szerző: Sági Ferenc
Témakör: Beharangozó | Település: Peresznye, Szakony, Chernelházadamonya
Hangoló

„Őszbe csavarodott a természet feje, Dérré vált a harmat, hull a fák levele. Rövidebb, rövidebb lesz a Napnak útja. Nagyokat alszik rá, amidőn megfutja.”

Arany János e gyönyörű sorokkal kezdi a Toldi estéjét. Ősz van, a sokunk által legszebbnek tartott évszak. A termények beértek, a bokrok, fák levelei színesedni kezdtek. Hamarosam megjelenik az ökörnyál is. Szerencsére hozzánk még nem jött dér, de az időjárás itt is rendkívül szeszélyes és csapadékos volt az idei évben. A Répce vízszintje többször is megemelkedett, voltak is ebből Bükön problémák, de a nagyobb katasztrófákat eddig megúsztuk. Szőlősgazdáink viszont panaszkodnak: ennyit még egy évben sem költöttek permetszerre, mint az idén, a termés viszont mennyiségre és minőségre is gyengébb az átlagosnál.
A tavaszias télnek köszönhetően a természet előbbre jár, a zöldségfélék és gyümölcsök zöme a raktárakban van, a szüretek nagyobb része már lezajlott. Gazdáink végzik a talaj-előkészítést és az őszi vetést. Hamarosan sor kerül a napraforgó, majd a kukorica betakarítására.
Közeleg az őszi választás napja. 12-én öt évre megválasztjuk a helyi, a megyei és a nemzetiségi önkormányzatok tagjait. A kisebb települések zömében egy-egy személy indul a polgármesteri tisztségért, és alig több a képviselőjelölt, mint ahány fővel működhet a testület. Más helyeken többen indulnak a polgármesteri székért, s a nagyobbakban, főleg a kisvárosokban a képviselő helyekért is nagy a tülekedés. A tavasszal kétszer is hatalmas fölénnyel győző párt(szövetség) média- és erőfölénye birtokában sugalmaz és fenyeget, miközben elhúzza a mézes madzagot is. Ha őket választjuk, talán még Kánaán is lesz, annyi mindenre adnak pénzt a rengeteg egy színben játszó megyének és településnek (a végesből!) Ahol a más pártszínben indulókat, vagy a megosztó pártpolitizálást elvető, de a helyi érdekekért az összes demokratával összefogni és tenni akaró, független jelölteket választják meg, az a néhány kisváros, stb. megnézheti, hogy mit fognak kapni a közösből! Sugalmazzák ezt a nevükben demokrata kereszténypárt(ok) prominens személyiségei, akik nemrég esélyegyenlőségi törvényt hoztak és ilyen rendeleteket alkottattak meg minden önkormányzattal. Jó lenne, ha választott vezetőink bölcsek is lennének, s Szent István királyunkhoz hasonlóan a nyugati mintákat követnék. A még mindig válságos években a szomszédos Ausztriában, Németországban, de magában az Európai Unió vezető testületeiben is - az „élni és élni hagyni\" elve alapján - a jobb- és balközép oldalon nem a másik földbe döngölése folyik, hanem össze tudnak fogni. Nálunk is nem ez segítene a gondok megoldásában?

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2018. július 22. vasárnap • Magdolna
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Szép virágot nyit a boldog júliusA július az év hetedik hónapja a Gergely naptárban. A 18. századi nyelvújítók szerint a július: kalászonos. Az Székely naptár szerint Áldás hava. A népi kalendárium Szent Jakab havának nevezi.
JúniusköszöntőNaptárunk hatodik hónapja többféle elnevezést kapott az idők folyamán. Említjük Szent Iván havaként, vagy csak egyszerűen nyárelőnek hívjuk.
Május talán az év egyik legszebb hónapja. Az Ikrek havát a népi kalendárium Pünkösd havának, Tavaszutónak, vagy Ígéret havának is nevezi.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online