Csendes várakozás

2015. december 7. | Szerző: Sárváry Zoltán
Témakör: Beharangozó
Csendes várakozás

December havát így jellemzi Márai Sándor: „Ez a hónap az ünnep. Mintha mindig harangoznának, nagyon messze, a köd és a hó fátylai mögött.”

Az adventi várakozás, készülődés, egymást siettető apró mozzanatai aranyozzák be az előttünk álló napokat.Az ember élete elszakíthatatlan a várakozástól, s annak számtalan formájától, színétől, hangulatától. Örömteli, baljóslatú, reményteljes, aggodalmat keltő, boldogságot rejtő események eljövetele befolyásolja életünket, önkéntelenül is gyorsítanánk, vagy lassítanánk az idő múlását. Talán mindig várunk valamire, valakire, boldogságra, szerencsére, gyógyulásra, segítségre, jó szóra, barátra, hű társra, szeretetre. A felsorolás utolsó szava ragadja meg a lényeget, amiről a már idézett Márai a következőképpen ír: „A szeretetnek nincs színfoka, mint a gyöngédségnek, nincs hőfoka, mint a szerelemnek. Tartalmát nem lehet szavakban közölni, ha kimondják, már hazugság. A szeretetben csak élni lehet, mint a fényben, vagy a levegőben."
Az adventi várakozás reményteljessége végtelen szeretet forrása, kiteljesedése, lelki táplálék, összetartó erő. Minden új gyertya jelzi az idő múlásával együtt a nagy esemény közeledését.
December örömhírrel örvendeztet meg bennünket, és fényes csillaggal mutatja a Betlehembe vezető utat. A legmeghittebb ünnep karácsonyfáinak millió gyertyái világítják meg a mosolygó, boldog kis arcokat, a megfáradt mama ősz haját, a rajongó, csillogó szemeket, a szenvedők reményeit, az elhunytak emlékeit. Jézus megszületett.
Múltra emlékezünk, jelenről gondolkodunk, és jövőről álmodunk, az örökkévalóról. Wass Albertet idézem a kérdés feltevésekor: „De mi lehet örökkévaló ebben a villámgyorsan változó világban? Az emberi lélek s mindaz, amit ez a szó magában foglal... Mert a lélek örökkévaló. Nincs helyhez, se időhöz kötve. Elpusztíthatatlan. Mert a lélek: Isten tükröződése bennünk, az emberekben."

Áldott Karácsonyt!

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2018. január 20. szombat • Sebestyén
hirdetés
Olvasnivaló a témában
SZERETET
Szürkeségoldó gyertyafényben…Második „emberes” hónapunk, a november, őszutó és tél-elő is egyben. Időjárásunk mínusz-közelibe fordul, és a hideg északi szél átveszi uralmát zörgő avarrá varázsolva a fákról lehulló fáradt leveleket, és jeges lehelettel kergetve a kéményekből sűrűn felszökő szürke füstkígyókat.
Október – az emlékezés hónapjaAz ősz második hónapjában színpompás arany ruhába öltözik a természet, a kirándulóknak ezernyi örömet nyújt.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online