Beköszöntő - Csodálatos Május

2019. május 6. | Szerző: Kovács Vivien
Témakör: Beharangozó | Település: Egyházasfalu, Ólmod, Peresznye
Beköszöntő - Csodálatos Május

Május hónapot joggal nevezhetjük az év legszebb, legcsodálatosabb hónapjának. Ébredezik a természet, mindent gyönyörű, színes és illatos virágok és fák borítanak.

Hosszabbak a nappalok, s már a hőmérséklet is kellemesebb. A hónapban viszont nem csak gyönyörködni lehet! Nem szabad elfeledkeznünk a rengeteg jeles napról, melyet ez a hónap tartogat számunkra. Már az első napján ünnepelünk, nem mást, mint magát a munkát. A nemzetközi munkásmozgalmaknak köszönhetően, 1890 óta hivatalosan is megtarthatjuk ezt a nemzetközi ünnepnapot. Hazánkban majálisok keretei között szokás ünnepelni ezt a napot. Hagyományos vásári forgatagok, gazdag színpadi programok, és a vidámparkok szórakoztató eszközei jellemzik ezeket a rendezvényeket. Míg a városokban a majálisokon szórakoznak az emberek, a falvakban májusfák állításával töltik az időt a férfiak. Igaz ez a hagyomány már nem örvend akkora népszerűségnek, mint évekkel ezelőtt, de azért elvétve néhány ház udvarán láthatjuk a színes szalagokkal díszített fákat. Ezután következik a hónap első vasárnapja, mikor az édesanyákat, nagymamákat, dédmamákat ünnepeljük. Magyarországon először 1925-ben tartott Anyák napját, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt. Azóta minden évben virágokkal és versekkel kedveskednek a gyerekek, melyekkel hálájukat és szeretetüket fejezik ki az édesanyáknak. Május második felében több figyelmet kap a mozgás. Minden évben, május utolsó szerdája a Kihívás napja. Idén 29. alkalommal kerül megrendezésre Magyarországon. A program lényege, hogy egy egész napos verseny keretében döntik el a városok, falvak, iskolák, óvodák, hogy melyikük az ország legsportosabbja. Az egész program célja, csupán annyi, hogy kedvet teremtsen a mozgáshoz és az egészséges életmódhoz. Hazánkban eddig összesen 1596 település vett részt ezen a vetélkedőn. A hónap első vasárnapja az édesanyákról, míg utolsó vasárnapja a gyerekekről szól. 1931 óta ünnepeljük Magyarországon a gyerekeket. Eleinte gyerekhétnek indult, de 1950 óta már csak egy napig tart. Ilyenkor mindenhol különféle szórakoztató programokkal várják a családokat. Legyen szó kézműves foglalkozásokról, játszóházról, különböző előadásokról, mi szem - szájnak ingere, hiszen május első vasárnapja csakis a gyerekeké. Néhány fiatal kevésbé várja úgy a májust, mint a többi nebuló, hisz ez a hónap nem csak a gyereknapról, a játékról és a sportolásról szól. Már a hónap elején elkezdődnek a ballagások, mely nem jelent mást, mint hogy itt az érettségi időszak. Az érettségi során a diákok vizsgát tesznek, ezzel lezárják középiskolai éveiket, s belépnek a nagybetűs élet kapuján. Gyönyörködjön hát mindenki ebben a csodálatos hónapban! Majálisozzunk! Köszöntsük fel édesanyáinkat! Sportoljunk! Ünnepeljük a gyerekeket! S szorítsunk az idén érettségizőknek!

 

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2019. szeptember 16. hétfő • Edit
hirdetés
Olvasnivaló a témában
„Hívogat az iskola, kapuját kitárja…”Áhítat lépked az erdőn, mezőn és nyomában itt-ott peregni kezdenek a levelek. A hajnalok már őszbe öltöztek és az alkonyatokban is már ott bujkál a hanyatlás üzenete.
Tombol a nyár Augusztus az utolsó nyári hónap. Tombol a hőség, dübörögnek a fesztiválok!
Júliusi köszöntőA meteorológusok Nyárhó-ként tartják számon, a régi Székely-Magyar naptár szerint Áldás havának nevezik, eleink (az Avisura szerint) a Tehéntor (Aratás) hava elnevezést használták júliusra, a hónap régi magyar (katolikus) neve pedig Szent Jakab hava.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online