Beköszöntő

2018. május 22. | Szerző: Sulics Bogi
Témakör: Beharangozó | Település: Chernelházadamonya, Egyházasfalu, Gyalóka

Május talán az év egyik legszebb hónapja. Az Ikrek havát a népi kalendárium Pünkösd havának, Tavaszutónak, vagy Ígéret havának is nevezi.

Több jelentős is ünnep köthető ehhez a hónaphoz. Az első ilyen az Anyák napja. Az amerikai eredetű hagyományt Magyarországon a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt honosította meg. Az első megemlékezést 1925-ben szervezték. Az anyák napját Magyarországon minden évben május első vasárnapján ünnepeljük. Ehhez kapcsolódik a Születés hete. Május 1. a munka ünnepe, valamint munkás Szent Józsefre emlékezünk. Elmaradhatatlan ilyenkor a majálisok hangulata, a lányos házaknál a májusfa állítása. Bár ezek a szokások lassan kikopnak, azért néhány helyen próbálják ezeket a szokásokat megtartani. Május első hetében megkezdődik a ballagások szezonja is. Diákok sokasága kezdi meg az érettségi vizsgákat, melyben megteszik az első a felnőtté válás első lépéseit. Fagyosnapok néven tartja számon Pongrác, Szervác, Bonifác (máj. 12, 13, 14) alakját és napjait. Évszázados paraszti tapasztalat szerinte ebben az időszakban a melegedő időjárás hirtelen hűvösre fordul, sőt sokszor fagyot is hoz, amely a sarjadó rügyeket, vetéseket tönkreteheti. Az egyházi ünnepek közül egyik az Áldozócsütörtök, áldozónap; Urunk mennybemenetelének ünnepe húsvét után a 40. nap. Az ősegyház a IV. századig a Szentlélek eljövetelével együtt, pünkösdkor ünnepelte. Később a Szentírásból ismert húsvét utáni 40. napra került. A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli meg. A Szentlélek az Atya és a Fiú kölcsönös szeretetének végpontja, áradása; ez a kiáradás. A Szentlélek ezen a napon áradt ki Jézus tanítványaira, az apostolokra, és ezzel a napot új tartalommal töltötte meg a keresztények számára. Természetesen sok más jeles nap is kapcsolódik májushoz, melyet itt most lehetetlen felsorolni.
Mindenki számára azonban, mint már említettem, a legfontosabb az édesanyák köszöntése. Azonban ne csak ezen a napon járjunk kedvükbe, hanem egész évben legyen figyelmünk rájuk.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2019. március 19. kedd • József
hirdetés
Olvasnivaló a témában
BeköszöntőAlig hagytuk magunk mögött a karácsonyi készülődés izgalmát, a szeretet ünnepének meghittségét, az új évi fogadalmakat, máris lassan eltelik 2019 első hónapja.
Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy hamarosan elérkezünk az év végi hajtáshoz, melyet minden bizonnyal Önöknél is az év végi megpihenés és a visszatekintés követ.
Novemberi gondolatokŐsz végéhez közeledvén csendbe burkolózik a természet, némaság borítja a tájat. Egyre rövidebbek, szürkébbek a nappalok, azonban gyertyák fényébe borulnak a sírkertek.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online