Beköszöntő

2017. január 30. | Szerző: Sági Ferenc
Témakör: Beharangozó | Település: , Nagygeresd, Peresznye
Beköszöntő

Arany János soraival köszöntjük az olvasót első számunkban. A nagy költő 200 éve született, s ezért az idei esztendő az irodalom-barátoknak Arany János-emlékév lesz.

A zenebarátok Kodály Zoltán zeneszerző születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából Kodály emlékévként tartják számon 2017-et. Hazánkban 2017. hivatalosan Szent László-emlékév, a lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából. A protestánsoknál viszont a reformáció emlékéve, hiszen Luther Márton 1517-ben indította el mozgalmát a keresztény egyház megreformálására. Az ENSZ közgyűlése a 2017-es évet a "Fenntartható turizmus a fejlődésért nemzetközi évé "-vé nyilvánította.
A számmisztika szerint idén a Nap éve van, mely az újrakezdés lehetőségét hozza az emberiség történelmében és mindannyiunk személyes életében. Az ENSZ élén António Guterres, egykori portugál miniszterelnök váltotta Pan Gimun, dél-koreai származású ENSZ-főtitkárt. Az Európai Parlament elnöki székében pedig Antonio Tajani lett Martin Schulz utóda. Mire e sorok megjelennek, beiktatták az Amerikai Egyesült Államok új elnökét, Donald Trampot.
A Magyar Madártani Egyesület és más természetvédelmi szervezetek szavazása, illetve kiválasztása szerint 2017-ben az Év Fája a vadalma, az Év Vadvirága a hóvirág, az Év Emlőse a mogyorós pele, az Év Madara a tengelice (népi nevén: stiglic), 2017 Kétéltűje a mocsári béka (égkék), az Év Hala a harcsa, az Év Rovara a nagy szarvasbogár, az Év Gombája a világító tölcsérgomba (mérgező, de védett!)
A téli és a teremsportok nemzetközi küzdelmei már folynak. Július 14 -30. között Budapesten és Balatonfüreden rendezik meg a 2017-es úszó-világbajnokságot, a XIV. nyári európai ifjúsági olimpiai fesztivált pedig július 23 - 30. között fogják megtartani Győrben.
Zajlanak a farsangi rendezvények, melyek idén február végéig tartanak. Majd jönnek a tavaszi, nyári, őszi és adventi programok, s újra szilveszter lesz. Bár addig még sok víz lefolyik a Répcén.
Minden olvasónknak békés, egészségben és eredményekben gazdag újesztendőt kívánunk.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2019. március 19. kedd • József
hirdetés
Olvasnivaló a témában
BeköszöntőAlig hagytuk magunk mögött a karácsonyi készülődés izgalmát, a szeretet ünnepének meghittségét, az új évi fogadalmakat, máris lassan eltelik 2019 első hónapja.
Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy hamarosan elérkezünk az év végi hajtáshoz, melyet minden bizonnyal Önöknél is az év végi megpihenés és a visszatekintés követ.
Novemberi gondolatokŐsz végéhez közeledvén csendbe burkolózik a természet, némaság borítja a tájat. Egyre rövidebbek, szürkébbek a nappalok, azonban gyertyák fényébe borulnak a sírkertek.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online