Beköszöntő

2015. augusztus 13. | Szerző: Sági Ferenc
Témakör: Beharangozó | Település: Nagygeresd, Csepreg, Lócs

„Rohan az idő” – énekelte az 1960-as évek közepén a tinédzser Koncz Zsuzsa. Akkor fel sem tűnt, azóta viszont sokan érzékeljük a száguldását.

A rekord meleget hozó július után máris itt van a talán némi enyhülést hozó augusztus, a „hulló csillagok" hónapja. Idén a Hold fázisa kedvezően alakul, s már 8-ától érdemes az esti sötétben az eget figyelni. Szemünk néhány perc után alkalmazkodik a sötétséghez, s a halványabb meteorokat is észlelni tudjuk. Az igazi „tűzijáték" augusztus 12-ét követő hajnalban várható, de a többi napokon is láthatunk - ha szerencsénk van - néhány fényesebb tűzgömböt. A Perseidák néven ismert meteorraj valójában egy üstökösből kiszakadt törmelékfelhő, melynek pályájával évenként ekkor találkozik Földünk, s a porszemek, esetleg kisebb kövek becsapódnak és elégnek a légkörben. Ennél kisebb törmelékfelhővel a hónap folyamán többször is találkozik a kék bolygó, ezért bármelyik nap láthatunk meteort a hónapban. Ha tehetjük, keressünk a megfigyeléshez a közvetlen fényektől takart helyet.
A régi naptárban Kisasszony havának vagy nyárutónak nevezték. Ténylegesen a sok Mária ünnep közül augusztus 15-ére Nagyboldogasszony - Mária mennybe menetelének napja - esik. Ekkor van a térség legnagyobb búcsúja, mely a régi zarándokhelyhez, a csepregi Boldogasszony kápolnához kötődik. Egykor több ezres tömeg is megfordult ilyenkor a településen. Erről egy 1900-as újságcikkből idézünk lapunkban. A nemrég kialakított Mária-út is erre halad keresztül. Ismét lesznek, akik ennek egy kisebb szakaszát bejárva a hónap során, s főleg az augusztus 22-én lebonyolításra kerülő 1Úton Nemzetközi Zarándoknap során jutnak el a kisvárosba, vagy a horvátzsidányi erdőben levő Peruska Máriához. A zarándoklat résztvevői útjukat a különböző népek és nemzetek egységéért és békéjéért ajánlják fel.
A nyári hétvégeken zajlanak a települések falunapjai, erősítve a községek lakóinak összetartozását. Augusztusra koncentrálódnak Csepreg újra várossá válása 20. évfordulójához kapcsolódó események is, melyről szintén írunk beharangozót.

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2019. május 21. kedd • Konstantin
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Beköszöntő - Csodálatos MájusMájus hónapot joggal nevezhetjük az év legszebb, legcsodálatosabb hónapjának. Ébredezik a természet, mindent gyönyörű, színes és illatos virágok és fák borítanak.
BeköszöntőLapunk olvasótábora két településsel bővült: e hónaptól Meszlen és Völcsej község lakói is forgathatják a Répcevidéket. Köszöntjük új olvasóinkat.
Ébresztő márciusHa közvélemény kutatást végeznénk a legkedvesebb hónap címért, március bizonyára nagyon előkelő helyezést érne el, mint tavaszhozó hónapunk. Jöttével indul újra az élet; - a természet és a szívek ébresztője.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online