Április – Szent György hava – Szelek hava

2017. április 3. | Szerző: Hováthné Pados Teréz
Témakör: Beharangozó | Település: Gór, Gyalóka, Und
Április – Szent György hava – Szelek hava

Az év negyedik hónapja a Gergely naptárban. Aperirének is hívták a latin „kinyitni” szóból, hiszen ez a tavasznyitó hónap. Ekkor kezd zöldellni az erdő. Életre kel a határ.

Az erdő és mező madárdaltól hangos. A hónap első felében kezdenek csattogni az Afrikából hazatért fülemülék, hangosan énekelnek az erdei pintyek, dalolnak a fekete sapkás barátkák, valahol egy ideges őzbak riaszt hosszasan. A kotorék előtt játszanak gondtalanul a rókakölykök. Cserregve szólítja párját a fogolykakas. A kakukk is megszólal.
Sok jeles nap van ebben a hónapban.
Április elseje a bolondság és a tréfálkozás napja. Ezen a napon sok minden megengedett, de nem illik megsértődni. Közismertek a csúfoló versikék. A rászedett ember „április bolondja, május szamara."
Április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük 1964 óta a Költészet Napját, irodalmi estekkel, könyvbemutatókkal tisztelgünk a magyar líra nagyjai előtt.
Április elején szokták rendezni Csepregen a borversenyt.
Húsvét mozgó ünnep. Ebben az évben április 16-ára esik a kereszténység legnagyobb ünnepe, Jézus dicsőséges feltámadásának emléknapja. Különböző hagyományok, népszokások kapcsolódnak az ünnepkörhöz. Például tojásfestés, húsvét másnapján, hétfőn pedig a lányok meglocsolása.
Április 22-e a Föld Napja. Célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.
Április 24-e Szent György napja. A mezőgazdasági év, az „igazi tavasz" kezdete. Számos hagyomány, hiedelem, népszokás kapcsolódik ehhez a naphoz. Pásztorünnep, az állatok első kihajtásának napja. Ekkor szegődtették, szerződtették a pásztorokat, béreseket. Ehhez a naphoz kötődik a kőszegiek borversenye.
Április 25-e Márk napja. A római katolikusok búzaszentelő körmenetet tartanak a vetés megáldásáért, a jó termésért és a természeti csapások elkerüléséért.

Április, ó, Április,
Minden csínyre friss!
Faun-bokáju, vad suhanc,
Újra itt suhansz!
(Tóth Árpád: Április)

 

 

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2019. március 19. kedd • József
hirdetés
Olvasnivaló a témában
BeköszöntőAlig hagytuk magunk mögött a karácsonyi készülődés izgalmát, a szeretet ünnepének meghittségét, az új évi fogadalmakat, máris lassan eltelik 2019 első hónapja.
Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy hamarosan elérkezünk az év végi hajtáshoz, melyet minden bizonnyal Önöknél is az év végi megpihenés és a visszatekintés követ.
Novemberi gondolatokŐsz végéhez közeledvén csendbe burkolózik a természet, némaság borítja a tájat. Egyre rövidebbek, szürkébbek a nappalok, azonban gyertyák fényébe borulnak a sírkertek.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online