Akikért a gyertyák égnek ….

2014. november 10. | Szerző: N. P. Kati
Témakör: Beharangozó

Ilyenkor ősszel a természet leveti ruháját és az avarban sétálva akarva-akaratlanul az elmúlást juttatja eszünkbe, meghagyva

azonban az újjászületés illúzióját. S valóban, talán nem véletlenül emlékezünk ebben az évszakban a halottainkra. Azokra, akik már nem lehetnek velünk, akikre már csak megsárgult fényképek emlékeztetnek.
De nézzük meg egy pár mondat erejéig az ünnep történetét. A halottakról való megemlékezés már az ókori Rómában is létezett. A katolikus egyházban először 998-ban ünnepelték meg önálló ünnepként, Szent Odiló cludy bencés apát kezdeményezésére. Később más felekezetek is elfogadták ezt a katolikus ünnepet.
November első napjaiban a temetők „életre kelnek\". Családok ezrei indulnak el, hogy tiszteletüket fejezzék ki elhunyt hozzátartozóik sírjánál. A sírok virág és koszorútengerré változnak s esténként a mécsesek fénye ragyogja be a temetőt. S ilyenkor senkiben sem ébred félelem, hogy végig sétáljon egy-egy ilyen gyönyörű, túlvilági fényben úszó sírkertben, mely furcsa mód nyugalmat és békességet sugároz felénk. De ilyenkor ne csak közeli hozzátartozóinkról emlékezzünk meg! Álljunk meg egy pillanatra, s gondoljunk azokra is, akiknek nincs ki virágot helyezzen a sírjára. Gyújtsunk egy mécsest azokért, akik valaha közöttünk éltek! Gyújtsunk egy mécseset minden halottért!
„Szent napján a kegyeletnek
Én is felgyújtom mécsesemet,
S míg árnyaik körüllebegnek
Szárnyadon, bús emlékezet:
Imádkozván ím újra látom
S ontom értük hő könnyemet -
Vágyam, szerelmem, ifjúságom:
Halottaim - pihenjetek!\" (Fülöp Áron)

Megosztás:
Úton, út félen történnek érdekes, izgalmas, szokatlan események! Ha ilyet lát, tapasztal, és úgy gondolja,
hogy ezt megosztaná másokkal is küldjön e-mailt, fotót az mailre.
2018. július 22. vasárnap • Magdolna
hirdetés
Olvasnivaló a témában
Szép virágot nyit a boldog júliusA július az év hetedik hónapja a Gergely naptárban. A 18. századi nyelvújítók szerint a július: kalászonos. Az Székely naptár szerint Áldás hava. A népi kalendárium Szent Jakab havának nevezi.
JúniusköszöntőNaptárunk hatodik hónapja többféle elnevezést kapott az idők folyamán. Említjük Szent Iván havaként, vagy csak egyszerűen nyárelőnek hívjuk.
Május talán az év egyik legszebb hónapja. Az Ikrek havát a népi kalendárium Pünkösd havának, Tavaszutónak, vagy Ígéret havának is nevezi.
Csatlakozz hozzánk!
Répcevidék online